A Google első oldalára kerülni

google-elso-oldalra

Első hely: Google keresés – első oldal

A Google találati rangsor első helyét megcsípni valamely keresőszóval igencsak nehéz akkor, ha jelentős konkurencia mutatkozik, vagyis számos olyan konkurens weboldal létezik, amely ugyanerre a szóra keresve jól szerepel a listán. Ha ezek hosszabb ideje létező, jól optimalizált, jelentős webtámogatást élvező honlapok, akkor nagy kihívás közéjük kerülni saját szájtunkkal és az élre kerülve sorra letaszítani őket dobogós helyükről. Ez csak kiváló eredeti tartalom előállításával, a keresőszempontok maradéktalan érvényesítésével és kreatív módon felépített linkprofil támogatásával lehetséges – és ezek mindegyikének a megléte esetében sem történhet egyik napról a másikra. Ugyanis a keresőrendszer egyik sajátossága, hogy felfigyel az új webhelyekre és a friss tartalmakat gyakran előre sorolja, a másik jellegzetessége azonban az, hogy az egyszer már TOP pozícióba sorolt weblapokat hosszú időn keresztül megtarthatja ebben a helyzetben. Ám ahogy az interneten minden, így a helyezések is állandó mozgásban vannak, nincsenek örökre kibérelhető helyek, így akkor is bízhatunk a sikerben, ha egyes konkurens weboldalak kirobbanthatatlannak látszanak.

Törekedhetünk tehát az első hely megszerzésére, de talán lélektanilag is indokoltabb a honlapoptimalizálás első fázisában szerényebb célt kitűzni, ez pedig lehet az első oldalra kerülés a Google keresőben. Ha sikerül a TOP10-ben tartósan benne maradni, folyamatos fejlesztéssel elérhetjük a lassú előrébb lépegetést. Minél feljebb érünk, annál élesebb a verseny – de annál jobb érzés a pozíciószerzésben lekörözni a versenytársak honlapjait. Linkre kattintva megnyíló optimalizált honlap például 3 év munkájával lett első helyezett a Google első oldal kulcsszóval. Organikus forgalmát azonban inkább a SEO-szakértő kulcsszó hozza, ezzel a második helyen szerepel kilenc további keresőmarketing-szakember Top10-es weblapja között.

Első oldal a keresőben: hogyan?

A cél tehát világos, a kérdés inkább az, hogyan juthatunk idáig. Egy új weblap néha a 100-ban sincs benne, mikért érhetjük el az ennél sokkal jobb helyezést.

Az első helyen a tartalomoptimalizálás áll. Weboldalunk számára olyan honlaptartalmat kell kialakítanunk, amely

  • egyrészt megfelel az általános keresőszempontoknak
  • másrészt megfelelő kulcsszavas relevanciával rendelkezik

Mindkét pont önmagában is eléggé összetett, így komplex optimalizációt igényel. A keresőelvárások egy része ugyanis technikai-szerkezeti jellegű, így többségüket a forráskódban és a weblap felépítésében lehet kialakítani. A szempontok másik része főleg a szöveges tartalomra és az abba ágyazott elemekre vonatkozik. Ugyanezt a kettősséget mutatja a kulcsszóhasználat is: amint elkerülhetetlenül szükséges  ezek elhelyezése a meta tagekben, url-ekben, ugyanúgy fontos a címek, alcímek kulcsszavas kialakítása, a képek attribútumainak helyes megválasztása, a linkszövegek képzése. S ha ez nem lenne elég: mindennek összehangoltan kell történnie, az eredmény nem lehet egy kívánalmaknak pontról pontra megfeleltetett, de széteső webhalmaz: a honlap szerkezeti elemei és szöveges tartalma szerves egységet kell, hogy alkosson, például az oldal neve ki kell hogy fejezze annak lényegét, leírásának ezt a lényeget egy mondatban kell kifejteni, a szövegbe ékelt címeknek pedig egységet kell alkotniuk az alájuk helyezett bekezdések tartalmával. Mindezt szervesen egészítik ki a képek, linkek, táblázatok, felsorolások és szövegkiemelések. A Google-algoritmus fejlett mesterséges intelligenciával rendelkező program, képest ezt az egységet felismerni, mint ahogy a széteső tartalomban is felismeri a kényszerű megfeleltetéseket. Így aztán nemcsak a kívánalmaknak kell megfelelni, hanem az elvárásoknak eleget téve kompakt, koherens és konzisztens webtartalmat kell kifejlesztenünk honlapunk számára.

A második helyre soroljuk, de legalább olyan fontos optimalizációs követelmény a linkprofil építés.

Google-helyezés javítása – a linkek szerepe

Hasonlattal élve: ha a honlapoptimalizálás nem más, mint egy vitorláshajó legjobb tulajdonságainak a kialakítása, akkor a linképítés nem más, mint szél gerjesztése ahhoz, hogy vitorlásunk célba érjen. Hiába a remek hajó a pompás vitorlázattal, szél nélkül még az öbölből sem tud kifutni. De orkán is hiába fú, ha csak egy nehézkes dereglyével szállunk versenybe.

Az organikus helyezések javításának eljárásait sorra véve a linkek szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Tanácsként kevés annyit mondani, hogy készítsünk keresőbarát weboldalt és optimalizáljuk a honlaptartalmat. Emellett feltétlenül építsünk hiteles linkprofilt! Mert minél több értékes külső webhelyen sikerül saját oldalunkra mutató szöveges hivatkozást elhelyeznünk, annál könnyebb a Google első oldalának elérése. A hivatkozói hálózat kiépítésekor ne feledkezzünk meg a tartalmi összefüggések biztosításáról, azaz a releváns kontextus meglétére bazírozzunk. De a linkek szerepének alábecsülése nélkül éljünk a további SEO (keresőoptimalizálás) és SEM (keresőmarketing) eljárások nyújtotta lehetőségekkel is, például regisztráljuk weboldalunkat a Google Analytics és más statisztikai rendszerekbe, használjuk a tartalommegosztás és a közösségi marketing lehetőségeit.

Google első oldal. Organikus helyezések javítása

A lényeg ennyi: keresőbarát weboldal készítése + honlaptartalom optimalizálás a kulcsszavas relevanci biztosításával + releváns kontextusra alapozott módszeres linképítés. Hogyan: Első oldalra kerülés a Google keresőben. A Seo honlap optimalizálás fogásai, top10 helyezés, keresőmarketing tippek, honlapoptimalizálás, seo-marketing, első oldal a google keresőben, első helyre kerülés – organikus találatok listája

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.