Honlapoptimalizálás Google kereséshez

Google szempontú honlap optimalizálás – SEO és tartalommarketing
google optimalizálás - pingvin algoritmus

A Google kereső Pingvin Algoritmusa évekig durva hátrasorolással büntette azokat a honlapokat, amelyek linkprofiljáról azt állapította meg, hogy manipuláció révén jött létre. A világcég szakemberei által kidolgozott irányelvek szerint a weboldalakra mutató linkek hálózatának természetes módon kell kialakulnia, a mesterséges linképítésnek gyakorlatilag minden módja tilalmasnak számított. Ennek előzménye, hogy az online kereskedelem megjelenése és elterjedése óta keresőmarketing cégek százezrei világszerte abból profitáltak, nem is rosszul, hogy a Google első oldalára, netán első helyére juttattak weblapokat a honlaptulajdonosok nagy megelégedésére. Ez az iparág oly mértékben a keresőmogul fejére nőtt és olyan profitot vitt haza, hogy a Guggola nem nézhette karba tett kézzel. Büntető algoritmusokat fejlesztettek és elkezdték azt kommunikálni, hogy a helyezések megszerzése ilyen meg olyan linképítő tevékenységgel tilalmas. Előbb az úgynevezett spam hivatkozások (főleg fórumok, blogok spam kommentjeiben elhelyezettek) váltak tilalmassá, de ilyen lett a korbehivatkozás, a linkpiramis építés, mindenféle fizetett és cserélt link, továbbá a katalógusokban való regisztrálás. Végül már maga a kulcsszavas linképítés vált tiltottá, weboldalak pusztán azért kerültek hátrasorolásra, mert túl sok hivatkozás anchor textjében szerepelt az a kulcsszó, amellyel a site TOP helyezést szerzett. Ennek ellenére a keresőoptimalizálással foglalkozók óriási többsége tovább folytatta ugyanezt a gyakorlatot, igyekezve néhány trükkel elkerülni a büntetést. Ám azért közben mégis az történt, hogy a hangsúly a honlap tartalmának az optimalizálására tolódott át és az ipari módszerek háttérbe szorultak a kreatív eljárások előretörésével.

A korábban mindig külön futtatott Penguin Algorithm azóta beépült a fő keresőalgoritmusba, futtatása folyamatos, és már nem büntet, hanem egyszerűen figyelmen kívül hagyja azokat a külső  hivatkozásokat, amelyek értékelése szerint helyezés-manupuláció okán kerültek fel valamely külső oldalra. Szakszerűtlenül tehát már nem érdemes a munkának ezt a részét végezni, még kevésbé erőltetni, a hangsúly a tartalomra és annak optimalizálására tolódott át.

seo google weboldalA honlaptartalom optimalizálása – kulcsszavas relevancia

Általános tartalomoptimalizálás

A honlapoptimalizálás lényegében két munkafázisból áll, ezek közül az első a weboldal általános kondíciói igyekszik feljavítani abból a célból, hogy a honlap tartalma a keresőmotorok számára feltérképezhető és értelmezhető legyen, továbbá eleget tegyen a Google részéről a webmesterek számára kiadott direktíváknak. Normális esetben egy webmester ezeket az általános elvárásokat már a weboldal felépítése közben érvényesíti, a valóságban azonban a honlapkészítők ennek a munkának a java részét megtakarítják, vagy egyáltalán nem végzik el, vagy csak korlátozott mértékben tesznek eleget az általános keresőszempontoknak. Utóbbiak között említhető több olyan tényező, ami első hallásra akár evidenciában is tűnhet, azonban számos weboldal még ezek meg a tényezőknek a hiányát és szenvedi az igénytelen és felületes munka következtében. Ilyen például a honlap neve, amely kódolásban a title tag tartalma: bizony nem egyszer előfordul, a weboldal szöveges részének tetején elhelyezkedő cím felírásával a honlap készítője megelégszik, és nem foglalkozik azzal, hogy a honlap megnyitásakor a keresőmezőben ott szerepeljen a honlap neve, és ez kerüljön kilistázása a Google-találatok között is. Title gyanánt gyakran használt sablon készítőjének, gyártójának a neve jelenik meg ahelyett, hogy a weblap tartalmára rámutató név került volna itt elhelyezésre.

Ennél is ritkábban foglalkozik a honlap előállítója a leírással, amelyek a forráskódban a description tag  tartalma. Mivel ez a szöveg vizuálisan nem jelenik meg a webes felületen, ezért sokan nem is törődnek vele, üresen hagyják ezt az információs cellát, holott a Google keresőalgoritmusai éppen ennek a körülbelül 160 karakteres leírásnak az alapján kapnak értesítést arról, hogy miről szól az adott webhely. Hasonlóan általános elvárás például az, hogy a szövegbe tűzött képeknek legyen helyettesítő szövege, amely az esetben válik láthatóvá, ha maga a kép valamiért nem tud betöltődni, és amely szövegből (ez az alt text) a keresőprogram információt kap arról, hogy mit ábrázol a kép. Ha ez az alt text hiányzik, az algoritmus nem tudja eldönteni, hogy a kép milyen módon kapcsolódik a szöveghez, annak mely elemét jeleníti meg, így a kép, mint információközlő elem, a kereső számára értékelhetetlen marad.

weblap googleoptimalizálás

Keresőbarát weboldal

Beszélhetünk továbbá keresőbarát elérési címekről és beszédes, értelmezhető fájlnevekről, a logikusan e

lrendezett hierarchikus könyvtárrendszerről, no és természetesen arról, hogy a honlap elemeinek egymással összefüggésben szerves rendszert kell alkotniuk, továbbá hogy a tartalomnak egyedinek, információkban gazdagnak, egy témát adekvát módon kifejtőnek kell e lennie – ezek mind a legáltalánosabb követelmények közé tartoznak.

Ha a honlap készítője ezeknek (a felsoroltakon túl természetesen sokkal több létezik) a kritériumoknak nem felelteti meg weboldalát, akkor a Google csak hiányos ismereteket tud szerezni az adott webhely tartalmát illetően, és emiatt értékelésében sem teszi magasra, míg egy minden keresőszempontnak eleget tevő weblap tartalma a Google gépi értelmezése számára megfelelő tárgyként szolgál.

Speciális honlapoptimalizálás – kulcsszóhasználat

Ennél sokkal bonyolultabb feladat azt elérni, hogy a honlap ne csak az általános kívánalmaknak feleljen meg, hanem speciális kialakítása révén alkalmassá várjon arra, hogy a keresőalgoritmus egyes kulcsszavakra nézve a tartalmát relevánsnak tekintse, és ezért a találati listák élére sorolja.

Egy website bizonyos témában akkor számít relevánsnak, ha az adott téma legfontosabb kulcsszavai megfelelő reprezentációk kapnak az oldalon.

google első hely - honlap optimalizálás

Gondos tartalmi honlapoptimalizálás juttatja a weboldalt a Google első helyére

Hogy ez pontosan miből áll, azt hosszadalmas lenne felsorolni, meg hát igazából ez már a seo-szakember szakmai titkai közé tartozik. Nagyvonalakban azért erről is elmondható annyi, hogy egyfelől biztosítani kell az optimalizációs kulcsszavak sokrétű és változatos szerepeltetését, előfordulását a legkülönbözőbb pozíciókban (például címek, alcímek, felsorolások, képszövegek, link címek, tipográfiai kiemelések satöbbi), másfelől a kulcsszóhasználatban kerülni kell mind a redundanciát, mint a túlzott halmozást. A Googlekereső felől nézve optimálisnak számító kulcsszóhasználat módjának elsajátítása a legkényesebb feladatok közé tartozik, amely csak sokéves, esetleg több évtizedes tapasztalat alapján lehetséges. Hogy ne legyenek illúzióink, nem néhány, hanem több tucatnyi speciális szempontnak kell megfeleltetni a weboldal tartalmát ahhoz, hogy a kulcsszó-előfordulások alapján a Google egy-egy adott témát illetően valóban mérvadónak  és a találati lista élén való szerepeltetése méltónak találja weblapunkat.

Az optimalizált honlap tartalmának elsődleges fontossága

A legújabb tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyon gondosan optimalizált honlap, az értékes tartalmát megfelelő kulcsszó-reprezentációval megjelenítő igényes fogalmazás és tartalomkialakítás a legtöbb esetben akkor is esélyessé teszi webszájtunkat jó keresőtalálati szereplésre, ha nem építünk mögé támogatói webhátteret. Ez utóbbira leginkább csak akkor van szükség, ha a megcélzott kulcsszavakra nézve magas a konkurens weboldalak száma, azaz sok olyan honlap található az interneten, amelyek az adott témát szintén adekvát módon jelenítik meg. Ha több honlapnak közel azonos a relevanciaértéke egy-egy adott témában, ha a kialakításuk közel azonosan professzionális, és az optimalizációs munkát is hasonló kvalitású szakemberek végezték, nos, akkor az a weboldal fog a google első oldalára, illetve első helyére kerülni, amelyik mögött erősebb hivatkozási háttér áll.

Tartalmi alapú keresőmarketing

Ez utóbbi pedig újabban nem valósítható meg egyszerű link-elhelyezéssel (valaha ennyi volt a linképítés), hanem külső tartalmi összefüggések kialakítására, releváns kontextus építésére van szükség. Ez már olyan szakterület, amely a keresőmarketing ágazatán belül a tartalommarketing eljárásokat mutat rokonságot. Az értékes tartalmak publikálása jó bázisul szolgál a külső linkek elhelyezéséhez. Pillanatra sem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a támogatni kívánt honlap tartalmának és a külső linkek beágyazására szolgáló távoli weboldalak tartalmának nemcsak kulcsönös tartalmi összefüggést kell mutatnia,  hanem mind a céloldallal, mind egymással szerves egységben kell állnia. Ezt megvalósítani pedig már a keresőoptimalizálás, azaz a SEO magasiskolája.


honlapoptimalizálás google kereséshezGoogle honlap optimalizálás

A keresőoptimalizálás – SEO – célja a Google első helyre kerülés weboldalunkkal. A releváns tartalom kialakítása alapkövetelmény, magas relevanciáról akkor beszélhetünk, ha egy téma kulcsszavai magas reprezentációk kapnak a weboldalon. Honlapoptimalizálás és tartalommarketing, google szempontú weboldal optimalizálás, honlap-seo, tartalommarketing, releváns tartalom, weblap tartalom, első hely a keresőben

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.