A Google első oldalára kerülni

google első oldalra

Hogyan lehet a kereső első oldalára kerülni?

Első hely: Google keresés – első oldal

  Alapvetések: hogyan lehet? A Google organikus találati rangsorának első helyét megcsípni vagy akár csak a TOP10-be felkerülni valamely keresőszóval igencsak nehéz akkor, ha jelentős konkurencia mutatkozik, vagyis számos olyan konkurens weboldal létezik, amelyet ugyanerre a szóra optimalizáltak és erre rákeresve jól szerepel a találati listán (SERP oldalak). Ha ezek hosszabb ideje létező, releváns tartalmú, magas forgalmat lebonyolító, jól optimalizált és jelentős külső webtámogatást élvező, nagy backlink-profillal rendelkező honlapok, akkor óriási kihívás közéjük kerülni saját szájtunkkal és az élre kerülve sorra letaszítani őket dobogós helyükről. Ez csak kiváló eredeti / egyedi tartalom előállításával, a keresőszempontok maradéktalan érvényesítésével és kreatív módon felépített (lehetőleg szemantikus összefüggésekre alapozott) linkprofil támogatásával lehetséges – és ezek mindegyikének a megléte esetében sem történhet egyik napról a másikra az előre kerülés a keresőben – hetekre, honapokra lehet szükség. Ugyanis a keresőrendszer egyik sajátossága, hogy felfigyel az új webhelyekre és a friss tartalmakat gyakran előre sorolja, a másik jellegzetessége azonban az, hogy az egyszer már TOP pozícióba sorolt weblapokat hosszú időn keresztül megtarthatja ebben a helyzetben. Ám ahogy az interneten minden efemer, így a helyezések is állandó mozgásban vannak, nincsenek örökre kibérelhető helyek, ennélfogva akkor is bízhatunk a sikerben, ha egyes konkurens weboldalak kirobbanthatatlannak látszanak. Ilyenkor elég nehéz a kereső első oldalára kerülni. Ám a hozzáértő SEO-szakember hitvallása az, hogy minden weboldal optimalizálható és minden kulcsszavas pozíció javítható.

  Hogyan lehet a Google első oldalára kerülni?

  Törekedhetünk tehát az első hely megszerzésére, de talán lélektanilag is indokoltabb a honlapoptimalizálás első fázisában szerényebb célt kitűzni, ez pedig lehet az első oldalra kerülés a Google keresőben. Ha sikerül a TOP10-ben tartósan benne maradni, folyamatos fejlesztéssel elérhetjük a lassú előrébb lépegetést. Minél feljebb érünk, annál élesebb a verseny – de annál jobb érzés a pozíciószerzésben lekörözni a versenytársak honlapjait. Az alábbi linkre kattintva megnyíló optimalizált honlap például 3 év munkájával lett első helyezett a Google első oldal kulcsszóval. Organikus forgalmát azonban inkább a SEO-szakértő kulcsszó hozza, ezzel a második helyen szerepel kilenc további keresőmarketing-szakember Top10-es weblapja között. [A pozíciók hétről hétre változnak, jelenleg másként fest a rangsor, mint a bejegyzés keletkezésekor. A jelen blog helyezései fluktuálnak – 2018.]

  Első oldal a keresőben: hogyan?

  Az optimalizációs cél tehát világos, a kérdés inkább az, hogyan juthatunk idáig. Ha egy új weblap a TOP 100-ban sincs benne, rosszabb esetben egyáltalán nem került a kulcsszavas találatok közé, akkor ugyan miként érhetjük el az ennél sokkal jobb helyezést? Mi a teendő?

  Feladataink sorában az első helyen a tartalomoptimalizálás áll. Weboldalunk számára olyan honlaptartalmat kell kialakítanunk, amely

  • egyrészt megfelel az általános keresőszempontoknak
  • másrészt megfelelő kulcsszavas relevanciával rendelkezik

  Mindkét pont önmagában is eléggé összetett, így komplex optimalizációs stratégiát és megvalósító gyakorlatot igényel. A keresőelvárások egy része ugyanis technikai-szerkezeti jellegű, így többségüket a forráskódban és a weblap felépítésében lehet kialakítani, illetve szerveroldalról biztosítható (pl. a betöltődési sebesség). A szempontok másik része főleg a szöveges tartalomra és az abba ágyazott elemekre vonatkozik. Ugyanezt a kettősséget mutatja a kulcsszóhasználat is: amint elkerülhetetlenül szükséges számos keyword elhelyezése a meta tagekben, url-ekben, ugyanúgy fontos a címek, alcímek kulcsszavas kialakítása, a képek attribútumainak (fájlnév, alt és title text, képszöveg – felirat) helyes megválasztása, a linkszövegek és buborékszövegeik képzése. S ha ez nem lenne elég: mindennek összehangoltan kell történnie, az eredmény nem lehet egy kívánalmaknak pontról pontra megfeleltetett, de széteső webhalmaz; a honlap szerkezeti elemei és szöveges tartalma szerves egységet kell, hogy alkosson, például az oldal neve ki kell hogy fejezze annak lényegét, leírásának ezt a lényeget egy kb. 160 – 250 karakteres mondatban kell tömören kifejtenie, a szövegbe ékelt címeknek pedig egységet kell alkotniuk az alájuk helyezett bekezdések tartalmával. Mindezt szervesen egészítik ki a képek, linkek, táblázatok, felsorolások és szövegkiemelések, alkalmanként videók vagy más beágyazások. A Google-algoritmus fejlett mesterséges intelligenciával rendelkező program (MI), képes ezt az egységet felismerni és analizálni, mint ahogy a széteső tartalomban is felismeri a kényszerű, manipulatív megfeleltetéseket, redundáns komponenseket. Így aztán nemcsak a kívánalmaknak kell megfelelni, hanem az elvárásoknak eleget téve kompakt, koherens és konzisztens webtartalmat kell kifejlesztenünk honlapunk számára. Ez komoly szakmai kihívás, szerkesztői, szövegírói kvalitásokat és a keresőoptimalizálás elméleti kérdéseinek ismeretét feltételezi.

  A második helyre soroljuk, de legalább olyan fontos optimalizációs követelmény a linkprofil építés. A webtartalmak hipertext jellegűek, hivatkozásaik felhasználása legális keresőmarketing eszköz.

  Google-helyezés javítása – a linkek szerepe

  Hasonlattal élve: ha a honlap-optimalizálás nem más, mint egy vitorláshajó legjobb tulajdonságainak a kialakítása, akkor a backlink építés nem más, mint szél gerjesztése ahhoz, hogy vitorlásunk célba érjen. Hiába a remek hajó a pompás vitorlázattal, szél nélkül még az öbölből sem tud kifutni. De orkán is hiába fú, ha csak egy nehézkes dereglyével szállunk versenybe.

  Az organikus helyezések javításának eljárásait sorra véve a linkek szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Tanácsként kevés annyit mondani, hogy készítsünk keresőbarát weboldalt és optimalizáljuk a honlaptartalmat. Emellett feltétlenül építsünk hiteles linkprofilt! Mert minél több értékes külső webhelyen sikerül saját oldalunkra mutató szöveges hivatkozást elhelyeznünk, annál könnyebb a Google első oldalának elérése. A hivatkozói hálózat kiépítésekor ne feledkezzünk meg a tartalmi összefüggések biztosításáról, azaz egyfelől a releváns kontextus meglétére bazírozzunk, másrészt kövessük kulcszavaink fogalmi hálóját: linkeljünk kapcsolódó témákat érintő lapokról. De a bejövő linkek szerepének alábecsülése nélkül éljünk a további SEO (keresőoptimalizálás) és SEM (keresőmarketing) eljárások nyújtotta lehetőségekkel is, például regisztráljuk weboldalunkat a Google Analytics és más statisztikai rendszerekbe, használjuk a tartalommegosztás és a közösségi marketing szerteágazó lehetőségeit.

  Google első oldal. Organikus helyezések javítása

  a Google keresőben előre kerülni

  Hogyan lehet a Google keresőben előre kerülni

  Végül is hogyan lehet a Google keresőben előre kerülni? A lényeg ennyi: keresőbarát weboldal készítése + honlaptartalom optimalizálás a kulcsszavas relevancia biztosításával + releváns kontextusra alapozott módszeres linképítés a szemantikus összefüggések figyelembe vételével. Hogyan: Első oldalra kerülés a Google keresőben. A Seo honlap optimalizálás fogásai, top10 helyezés, keresőmarketing tippek ingyen, honlapoptimalizálás, seo-marketing, első oldal a google keresőben, első helyre kerülés – organikus találatok listája, szemantikus web optimalizálás

  Cél: a Google keresőben előre kerülni

  Hogyan kell, hogy lehet? A honlap-optimalizálás és szemantikus linképítés részletesebb megismeréséhez ajánlott olvasmány a témában társblogunkban:

  A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.