Télikert hőszigetelése

hőhíd télikert hőszigetelés

Hőhidak kialakulása a télikertben – infravörös szűrővel készített felvétel

A hőszigetelés fontossága a télikertépítés során nem elhanyagolható! Az eljárás csökkenti a hőveszteséget, segíti a télikert energiafogyasztásának csökkentését, biztosítja a beltérben a kívánt hőmérsékletet.

A télikert hőszigetelésénél általában speciális, alacsony hőátbocsátási tényezőjű üvegeket, illetve hő- és párazáró anyagokat alkalmaznak a falak, padló és tető szigetelésére a lehető leghatékonyabb energiamegtakarítás érdekében. Fontos a hőhidak kialakulásának megakadályozása.

Télikertünk födémszerkezetének hőszigetelése

Beláthatjuk, a télikert építés vagy teraszbeépítés folyamatában a hőszigetelés alapvető szempont a tulajdonosok számára. A födém szerepe az építés során jelentős, hiszen nemcsak az épület stabilitását biztosítja, hanem az egyes helyiségek elválasztását, hang- és hőszigetelését is ellátja.

A házhoz épített télikert esetén födém helyett a tetőszerkezetet is üvegből készíthetjük, mely nemcsak esztétikus, de a téli hónapokban több fényt biztosíthat növényeink számára. A kizárólag üvegfelületekből állót télikerttel szemben a födémmel épített télikertek esetében a téli hideg ellen és a nyári meleg ellen is szigetelni kell a konstrukciót.

Hőhidak kialakulásának megelőzése

Amikor egy nyitott teraszból télikertet alakítunk ki, nemcsak a télikert födémszerkezetének szigetelésekor kell figyelembe vennünk az úgynevezett hőhidakat. A külső fal egyes részei a téli hideget, egyenesen a ház, a lakás, a télikert belső falához vezetheti, ahol a belső tér párája kicsapódhat. A hőhíd szigetelésével megelőzhetjük a fal nedvesedését, penészedését, tehát rongálódását.

A télikert födém szerkezetének hőszigetelésére a legalkalmasabb anyag a kőgyapot. Ha megfelelő vastagságú, tehát minimum 15-20 centiméteres anyaggal dolgozunk, akkor a kőgyapot lapokat ajánljuk. A deszkák közzé beszorított szigetelésre párazáró fóliát helyezünk, majd következhet a fedőréteg, ami lehet deszka, farostlemez vagy gipszkarton lap is.

A kőgyapot lapok hátránya, hogy sok fölösleg marad, ha nem szakszerűen vágjuk méretre. Ahelyett, hogy a széléből levágnánk a fölösleget, melyet később már nem tudunk felhasználni, a következőt ajánljuk:

Vágd ketté átlósan a lapot, a két részt csúsztasd el egymáson annyira, hogy elérd a kívánt szélességet, ezután vágd le a fölösleges sarkokat.

A télikert födém szerkezetének építése és hőszigetelése egyszerű feladat.

Télikert hőszigetelése egyszerűen saját kezűleg építve. A télikert födém és tetőszerkezetének hőszigetelését az építés során vagy utólag kell beépíteni, szakszerűen, lehetőleg a télikert gyártó hozzáértő munkatársainak segítségével. Néhány egyéb érdekes és izgalmas olvasnivaló téma: energiatakarékos télikert építése, hőszigetelés, födém hőszigetelési technológia, terasz beépítése szobakertnek.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük