Energiatakarékos és környezetbarát télikert, terasz

Hogyan valósul meg az energiatakarékosság beépített teraszoknál?

télikert építés bp

Nagy üvegfelületekkel rendelkező télikertek építésével egyik célunk, hogy javítsuk otthonunk energiahatékonyságán és energiatakarékosságot érjünk el. A beépített terasz önagában is jelentős rezsiköltség csökkenést eredményezhet, a különféle konstrukciók, az új generációs műanyag ablakok és ajtók, a korszerűsített fűtési rendszer még több előnnyel járhat.

Energiatakarékos műanyag nyílászárók – a hőveszteség minimalizálása

Minden házhoz épített télikert kiegészítő hőszigetelést és a napenergia hatékony hasznosítását jelenti. A nagy méretű, a napfény számára átlátszó, de a bent keletkezett hőt visszatartó üvegfelületek biztosítják ezt. Modern gyártási technológiájuknak köszönhetően az előregyártott elemek kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az energiatakarékos ablakprofil lényege, hogy több légkamrából áll, ezek együttesen minimálisra csökkentik a hőveszteséget.

A műanyag ablakbetétek kialakításakor az energiatakarékosságot többféle konstrukciós elem biztosítja: vastag üveglap, többkamrás üvegbetét, inert gázkitöltés, fényvisszaverő borítás. A tökéletes szigetelést, gumitömítések teszik véglegessé.

Energiatakarékosság télen és nyáron. Hőszigetelés / Napfény

Belátható, hogy a hosszú téli évszak energiatakarékos rendszere a főbb mutatókban valamelyest különbözik a nyáron szükséges paraméterektől. A téli hónapokban az első cél, hogy a beépített terasz ne veszítsen hőenergiát, a nyári hónapokban pedig az, hogy optimális mértékű napfény és meleget engedjünk a helyiségbe. A családi házakhoz Budapesten épített télikertek egyik legfontosabb feladata, hogy csökkentse a lakásoknak a gáz- vagy villanyfűtésből származó hőenergia-felhasználását.

Kiegészítő energiatakarékosság

A beépített terasz fenntartási költségeinek csökkentésekor a fűtési és hűtési költségek mellett a víz és elektromos áram takarékos felhasználásáról is gondoskodni kell. A minimális energiafelhasználású LED lámpák biztosítják a növények számára szükséges fényt, ugyanakkor minimális az energiafelhasználásuk és nem termelnek hőt.

Egy ilyen üvegház költséghatékonysága a felhasznált öntözővíz mennyiségétől is függ. A saját kútból szerzett víz minősége nem minden esetben felel meg az öntözéshez, ez azonban a megfelelő vízkezeléssel megoldható. Egyébként vízszűréssel a kútvízből ivóvíz is előállítható. Így a télikert + kerti kút olyan kombináció, amely fokozza az adott háztartás autonóm működését, nagyobb függetlenségét a központi ellátórendszerektől. Ha pár napelem is kerül a terasztetőre, az már igazi zöld beruházás.

Üveg-műanyag elemekkel beépített terasz és a télikert kialakításakor az energiatakarékossági szint a tervező és építő szakemberek hozzáértésén és a felhasznált technikák és anyagok minőségén is múlik.

Családja számára a télikert építése és a kerti vagy bejárati terasz beépítése komoly energiamegtakarítást jelenthet. Az energiatakarékosság pedig nemcsak a zöld gondolkodás miatt fontos, hanem jelentős anyagi megtakarítást is eredményez.

Arról, hogy miért és hogyan lesz környezetbarát a télikert, sok cikket találhat a Google segítségével. Keressen ezekre:

Talajjavítás – komposzt tápanyag a télikertben

Télikerti növényeinknek szüksége van tápanyagra és laza talajra

talajjavítás üvegházban télikertbenHa a télikertben lévő talaj rossz, a növények lassan fejlődnek, a gyökerek nem hatolnak be a mély rétegekbe, hanem a felszínen húzódnak. Struktúraképző szerek (komposzt, humusz, fűrészpor, szalma, levágott fű, homok, humusz, héj, perlit egyéb anyagok) talajba vitele javítja a gyökerek levegőellátását. Növényeink és kertünk szépsége ezen múlhat.

Tavasszal jó tápanyagforrás az előregyártott komposzt: tőzeg, trágya, lehullott levelek, föld és fahamu keveréke oltott szódával. Tipp: keverjük össze az összes összetevőt, öntsünk vizet rá és keverjük újra. Halmokba ágyazzuk a masszát, és minden oldalról beborítjuk fűrészporral, tőzeggel. Más tipp: télikerti, üvegházi használatra is megfelel, ha a lehullott leveleket összegyűjtjük és egy fadobozba tesszük, meglocsoljuk, szuperfoszfáttal és fahamuval összekeverjük, és hagyjuk túlmelegedni. Miután lehűlt, a teraszra vagy kertbe telepített üvegházi növények talajába keverjük.  Lásd lentebbi leírásunkat is.

Növények a beépített teraszon – Tereprendezés és talajjavítás

Általában a tereprendezés, a teraszbeépítés és a télikert berendezése a virágok, fák és cserjék ültetésével, telepítésével fejeződik be.

A talajvédelem a talaj rendszeres művelése, trágyázása, táplálása. A trágya, a növények tápanyagának beszerzése az esetek túlnyomó többségében körülményes vagy drága. A műtrágya pedig nem helyettesítheti a természetes tápanyagot. Házilag is lehet a kiszedett gyom- és kultúrnövényekből, lehullott falevelekből trágyát készíteni, ezt a műveletet komposztálásnak nevezzük. Lásd fenti tippeinket is!

Növények komposztálása a kertben, télikertben

komposzt - növények a teraszonA beépített terasz vagy télikert nem feltétlenül alkalmas a komposzthalom elhelyezésére, a termelődő gázok is veszélyesek, ezért a kert egyik eldugott szeglete a legalkalmasabb komposztálásra.

Első lépésként a kertben kiásunk egy 1,5-szer 1 méteres, kb. harminc-negyven centiméter mélységű gödröt. Az elkészült gödröt jó erősen belocsolják, hogy a víz 2-3 cm vastagságban álljon. Ezután a gödörbe az összegyűjtött füvek és falevelek egy részét 30 cm vastagon bedöngölik, megszórják pétisóval, szuperfoszfáttal, jól meglocsolják és lefedik 5 cm vastag morzsalékos földel. Majd a földet ismételten meglocsolják. Ezt addig folytatják, amíg az összes komposztálandó növényt be nem döngölték. A legfelső földréteg vastagsága legalább 10 cm legyen.

Érdemes a komposzthalmot fóliával letakarni, hogy a nedvesség ne párologjon el. A komposztot általában 1-2 évig kell érlelni, ez meggyorsítható, ha hetente locsoljuk. A házilag készített komposzt természetes módon táplálja a teraszon termesztett télikerti növényeinket. A kerti munkák közben gyakran okoz gondot, hogy a lehullott levelekkel és a levágott fűvel mit tegyünk. A komposztálás nem csak növényeink egészségének megóvásában segíthet, de a hulladék kezelésében is megoldást jelenthet.

Komposztálással készített tápanyag a télikertben mindenki számára könnyen elkészíthető módon. Komposzt készítésével a kertben, télikerti és teraszon lévő növényeink és virágaink nevelése, gondozása is megoldható házilag, így nem kell drágán bolti szereket vásárolni, melyek nem midig egészségesek. További érdekes témák, melyek közel állnak: télikerti növények a teraszon, komposzt házilag, trágya, növény termesztés, gondozás.