Energiatakarékos és környezetbarát télikert, terasz

Hogyan valósul meg az energiatakarékosság beépített teraszoknál?

télikert építés bp

Nagy üvegfelületekkel rendelkező télikertek építésével egyik célunk, hogy javítsuk otthonunk energiahatékonyságán és energiatakarékosságot érjünk el. A beépített terasz önagában is jelentős rezsiköltség csökkenést eredményezhet, a különféle konstrukciók, az új generációs műanyag ablakok és ajtók, a korszerűsített fűtési rendszer még több előnnyel járhat.

Energiatakarékos műanyag nyílászárók – a hőveszteség minimalizálása

Minden házhoz épített télikert kiegészítő hőszigetelést és a napenergia hatékony hasznosítását jelenti. A nagy méretű, a napfény számára átlátszó, de a bent keletkezett hőt visszatartó üvegfelületek biztosítják ezt. Modern gyártási technológiájuknak köszönhetően az előregyártott elemek kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az energiatakarékos ablakprofil lényege, hogy több légkamrából áll, ezek együttesen minimálisra csökkentik a hőveszteséget.

A műanyag ablakbetétek kialakításakor az energiatakarékosságot többféle konstrukciós elem biztosítja: vastag üveglap, többkamrás üvegbetét, inert gázkitöltés, fényvisszaverő borítás. A tökéletes szigetelést, gumitömítések teszik véglegessé.

Energiatakarékosság télen és nyáron. Hőszigetelés / Napfény

Belátható, hogy a hosszú téli évszak energiatakarékos rendszere a főbb mutatókban valamelyest különbözik a nyáron szükséges paraméterektől. A téli hónapokban az első cél, hogy a beépített terasz ne veszítsen hőenergiát, a nyári hónapokban pedig az, hogy optimális mértékű napfény és meleget engedjünk a helyiségbe. A családi házakhoz Budapesten épített télikertek egyik legfontosabb feladata, hogy csökkentse a lakásoknak a gáz- vagy villanyfűtésből származó hőenergia-felhasználását.

Kiegészítő energiatakarékosság

A beépített terasz fenntartási költségeinek csökkentésekor a fűtési és hűtési költségek mellett a víz és elektromos áram takarékos felhasználásáról is gondoskodni kell. A minimális energiafelhasználású LED lámpák biztosítják a növények számára szükséges fényt, ugyanakkor minimális az energiafelhasználásuk és nem termelnek hőt.

Egy ilyen üvegház költséghatékonysága a felhasznált öntözővíz mennyiségétől is függ. A saját kútból szerzett víz minősége nem minden esetben felel meg az öntözéshez, ez azonban a megfelelő vízkezeléssel megoldható. Egyébként vízszűréssel a kútvízből ivóvíz is előállítható. Így a télikert + kerti kút olyan kombináció, amely fokozza az adott háztartás autonóm működését, nagyobb függetlenségét a központi ellátórendszerektől. Ha pár napelem is kerül a terasztetőre, az már igazi zöld beruházás.

Üveg-műanyag elemekkel beépített terasz és a télikert kialakításakor az energiatakarékossági szint a tervező és építő szakemberek hozzáértésén és a felhasznált technikák és anyagok minőségén is múlik.

Családja számára a télikert építése és a kerti vagy bejárati terasz beépítése komoly energiamegtakarítást jelenthet. Az energiatakarékosság pedig nemcsak a zöld gondolkodás miatt fontos, hanem jelentős anyagi megtakarítást is eredményez.

Arról, hogy miért és hogyan lesz környezetbarát a télikert, sok cikket találhat a Google segítségével. Keressen ezekre:

Talajjavítás – komposzt tápanyag a télikertben

Télikerti növényeinknek szüksége van tápanyagra és laza talajra

talajjavítás üvegházban télikertbenHa a télikertben lévő talaj rossz, a növények lassan fejlődnek, a gyökerek nem hatolnak be a mély rétegekbe, hanem a felszínen húzódnak. Struktúraképző szerek (komposzt, humusz, fűrészpor, szalma, levágott fű, homok, humusz, héj, perlit egyéb anyagok) talajba vitele javítja a gyökerek levegőellátását. Növényeink és kertünk szépsége ezen múlhat.

Tavasszal jó tápanyagforrás az előregyártott komposzt: tőzeg, trágya, lehullott levelek, föld és fahamu keveréke oltott szódával. Tipp: keverjük össze az összes összetevőt, öntsünk vizet rá és keverjük újra. Halmokba ágyazzuk a masszát, és minden oldalról beborítjuk fűrészporral, tőzeggel. Más tipp: télikerti, üvegházi használatra is megfelel, ha a lehullott leveleket összegyűjtjük és egy fadobozba tesszük, meglocsoljuk, szuperfoszfáttal és fahamuval összekeverjük, és hagyjuk túlmelegedni. Miután lehűlt, a teraszra vagy kertbe telepített üvegházi növények talajába keverjük.  Lásd lentebbi leírásunkat is.

Növények a beépített teraszon – Tereprendezés és talajjavítás

Általában a tereprendezés, a teraszbeépítés és a télikert berendezése a virágok, fák és cserjék ültetésével, telepítésével fejeződik be.

A talajvédelem a talaj rendszeres művelése, trágyázása, táplálása. A trágya, a növények tápanyagának beszerzése az esetek túlnyomó többségében körülményes vagy drága. A műtrágya pedig nem helyettesítheti a természetes tápanyagot. Házilag is lehet a kiszedett gyom- és kultúrnövényekből, lehullott falevelekből trágyát készíteni, ezt a műveletet komposztálásnak nevezzük. Lásd fenti tippeinket is!

Növények komposztálása a kertben, télikertben

komposzt - növények a teraszonA beépített terasz vagy télikert nem feltétlenül alkalmas a komposzthalom elhelyezésére, a termelődő gázok is veszélyesek, ezért a kert egyik eldugott szeglete a legalkalmasabb komposztálásra.

Első lépésként a kertben kiásunk egy 1,5-szer 1 méteres, kb. harminc-negyven centiméter mélységű gödröt. Az elkészült gödröt jó erősen belocsolják, hogy a víz 2-3 cm vastagságban álljon. Ezután a gödörbe az összegyűjtött füvek és falevelek egy részét 30 cm vastagon bedöngölik, megszórják pétisóval, szuperfoszfáttal, jól meglocsolják és lefedik 5 cm vastag morzsalékos földel. Majd a földet ismételten meglocsolják. Ezt addig folytatják, amíg az összes komposztálandó növényt be nem döngölték. A legfelső földréteg vastagsága legalább 10 cm legyen.

Érdemes a komposzthalmot fóliával letakarni, hogy a nedvesség ne párologjon el. A komposztot általában 1-2 évig kell érlelni, ez meggyorsítható, ha hetente locsoljuk. A házilag készített komposzt természetes módon táplálja a teraszon termesztett télikerti növényeinket. A kerti munkák közben gyakran okoz gondot, hogy a lehullott levelekkel és a levágott fűvel mit tegyünk. A komposztálás nem csak növényeink egészségének megóvásában segíthet, de a hulladék kezelésében is megoldást jelenthet.

Komposztálással készített tápanyag a télikertben mindenki számára könnyen elkészíthető módon. Komposzt készítésével a kertben, télikerti és teraszon lévő növényeink és virágaink nevelése, gondozása is megoldható házilag, így nem kell drágán bolti szereket vásárolni, melyek nem midig egészségesek. További érdekes témák, melyek közel állnak: télikerti növények a teraszon, komposzt házilag, trágya, növény termesztés, gondozás.

Műanyag télikert gyártás kupolatetővel

műanyag télikert gyártásA legegyszerűbb változatban az üvegház vagy télikert egy fa, fém vagy fém-műanyag keret, amelyre műanyag fólia vagy polikarbonát lapok, hagyományos kivitelezés esetén üveglapok vannak rögzítve. Ennek a kialakításnak a fő előnye az alacsony költség és a könnyű kivitelezés. Kis súlya miatt nem igényel alapozást, felállítható a kertben vagy udvari teraszon. Egy ilyen gyümölcs- és zöldségházat vagy pihenőkupolát házilag is felépíthetünk. Az egyszerű üvegház hátránya, hogy csak nyári rezidenciát tud biztosítani a növényeknek. Nem véd a téli hideg ellen, ezért általában olyan növények termesztésére használják, amelyek nyáron és ősszel hoznak termést. Pihenő zöld oázisnak is csak jó időben felelnek meg. Komolyabb igények esetén előregyártott műanyagelemekből építőmesterek húznak fel télikertet.

Műanyag télikert gyártása, építése Budapesten

műanyag télikert gyárrtás

Műanyag télikert kupolatetővel, Bp

Egy valaha kupolatetős leégett ház télikertjének az újjáépítésére kaptunk megtisztelő felkérést. Minőségi szolgáltatás az, amit nyújtottunk.

A ház nincs messze a magyar főváros központjától, gyakorlatilag Budapest kertvárosának számít. Nem tudni, mi okozta a tüzet, miután a megüresedett épület elemeit szétlopkodták. Úgy döntöttünk, a munka jó részét nem  a helyszínen végeztük, a gyártás kényelmes üzemünkben történik korszerű termoplaszt eljárással.

A tulajdonos műanyagban gondolkodik

Aktuális árajánlatkérés után egy megközelítő olcsó ajánlatot adtunk cserébe, amely szembetalálkozott a megrendelő cseppet sem megrendítő elképzelésével. Ezután a helyszíni felmérés során megvizsgáltunk és megtárgyaltunk minden részletkérdést, ami lehetővé tette, hogy pontos és hivatalos árajánlatot adhassunk a műanyagelemekből építendő télikertre és annak üvegkupolájára. Amikor megszületett a megállapodás, hozzákezdhettünk a tervezői munkához budapesti műhelyünkben. Jól felkészült mérnökeink gyorsan végrehajtották a tervezői feladatot és neki is kezdhettünk a tényleges megvalósításhoz. A pavilon alapját adó alumínium szerkezetet lézeres méréssel vezérelt gépeken vágtuk ki és ügyes kézzel illesztettük össze. Ez a konstrukció a polipropilén profilburkolat alatt láthatatlanná válik, akár a családi ház vagy lakás műanyagablakai.

Helyükre kerülnek az üvegtábla elemek

Üveg kupolatetővel télikert gyártás rutinfeladat. Az ék alakúra vágott üveglapokat beemeltük és helyükre rögzítettük, majd kezdetét vette a gondos szigetelés és a végső csinosítás. Az üvegkupola kétségtelenül a megépült ház fénnyel ékes koronája lett otthon.

Ettől a képen jobbra nem látható ház is sokkal fényesebbé vált, mintha csak az ablakokon keresztül érné az éltető napfény a bentlakókat. Legfeljebb a tűzvész idején lehetett ennél is fényesebb a tűzfal. A mennyezetre feltekintve minden napszakban csodás élményben lehet része a tulajdonosoknak. Az így gyártott télikerteket egyre több család veszi igénybe pihenés céljából, ami érthető is, hiszen a kimerítő munka után egy hideg téli napon leginkább melegségre és kényelemre vágyunk. Évszázadokkal ezelőtt is építettek télkerteket, ám eleinte csak déli növényeket tartottak és gondoztak bennük. Ma jellemzőbb a családi tűzfészek, izé… inkább tüzek nélkül élvezzük az így beépített teraszt a ház és kert ékességeként.