Talajjavítás – komposzt tápanyag a télikertben

Télikerti növényeinknek szüksége van tápanyagra és laza talajra

talajjavítás üvegházban télikertbenHa a télikertben lévő talaj rossz, a növények lassan fejlődnek, a gyökerek nem hatolnak be a mély rétegekbe, hanem a felszínen húzódnak. Struktúraképző szerek (komposzt, humusz, fűrészpor, szalma, levágott fű, homok, humusz, héj, perlit egyéb anyagok) talajba vitele javítja a gyökerek levegőellátását. Növényeink és kertünk szépsége ezen múlhat.

Tavasszal jó tápanyagforrás az előregyártott komposzt: tőzeg, trágya, lehullott levelek, föld és fahamu keveréke oltott szódával. Tipp: keverjük össze az összes összetevőt, öntsünk vizet rá és keverjük újra. Halmokba ágyazzuk a masszát, és minden oldalról beborítjuk fűrészporral, tőzeggel. Más tipp: télikerti, üvegházi használatra is megfelel, ha a lehullott leveleket összegyűjtjük és egy fadobozba tesszük, meglocsoljuk, szuperfoszfáttal és fahamuval összekeverjük, és hagyjuk túlmelegedni. Miután lehűlt, a teraszra vagy kertbe telepített üvegházi növények talajába keverjük.  Lásd lentebbi leírásunkat is.

Növények a beépített teraszon – Tereprendezés és talajjavítás

Általában a tereprendezés, a teraszbeépítés és a télikert berendezése a virágok, fák és cserjék ültetésével, telepítésével fejeződik be.

A talajvédelem a talaj rendszeres művelése, trágyázása, táplálása. A trágya, a növények tápanyagának beszerzése az esetek túlnyomó többségében körülményes vagy drága. A műtrágya pedig nem helyettesítheti a természetes tápanyagot. Házilag is lehet a kiszedett gyom- és kultúrnövényekből, lehullott falevelekből trágyát készíteni, ezt a műveletet komposztálásnak nevezzük. Lásd fenti tippeinket is!

Növények komposztálása a kertben, télikertben

komposzt - növények a teraszonA beépített terasz vagy télikert nem feltétlenül alkalmas a komposzthalom elhelyezésére, a termelődő gázok is veszélyesek, ezért a kert egyik eldugott szeglete a legalkalmasabb komposztálásra.

Első lépésként a kertben kiásunk egy 1,5-szer 1 méteres, kb. harminc-negyven centiméter mélységű gödröt. Az elkészült gödröt jó erősen belocsolják, hogy a víz 2-3 cm vastagságban álljon. Ezután a gödörbe az összegyűjtött füvek és falevelek egy részét 30 cm vastagon bedöngölik, megszórják pétisóval, szuperfoszfáttal, jól meglocsolják és lefedik 5 cm vastag morzsalékos földel. Majd a földet ismételten meglocsolják. Ezt addig folytatják, amíg az összes komposztálandó növényt be nem döngölték. A legfelső földréteg vastagsága legalább 10 cm legyen.

Érdemes a komposzthalmot fóliával letakarni, hogy a nedvesség ne párologjon el. A komposztot általában 1-2 évig kell érlelni, ez meggyorsítható, ha hetente locsoljuk. A házilag készített komposzt természetes módon táplálja a teraszon termesztett télikerti növényeinket. A kerti munkák közben gyakran okoz gondot, hogy a lehullott levelekkel és a levágott fűvel mit tegyünk. A komposztálás nem csak növényeink egészségének megóvásában segíthet, de a hulladék kezelésében is megoldást jelenthet.

Komposztálással készített tápanyag a télikertben mindenki számára könnyen elkészíthető módon. Komposzt készítésével a kertben, télikerti és teraszon lévő növényeink és virágaink nevelése, gondozása is megoldható házilag, így nem kell drágán bolti szereket vásárolni, melyek nem midig egészségesek. További érdekes témák, melyek közel állnak: télikerti növények a teraszon, komposzt házilag, trágya, növény termesztés, gondozás.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük