Organikus első helyezés – Google találat

Az organikus találati helyezések jelentősége a Google eredményoldalon

A Google találati listái hirdetett linkekkel kezdődnek, ezek elhelyeztetése csak pénzkérdés. Ezeket követik az organikus találati helyezések, amelyek sorrendjét a keresőalgoritmusok határozzák meg több ezer értékelési kritérium alapján, így a besorolt weboldalak tényleges értékét az organikus találati rangsor mutatja, nem a hirdetési. Ezt a felhasználók többsége is tudja és nagyobb bizalommal viseltetik az önerőből élre került webhelyek, semmint a fizetéssel oda kerültek iránt. Éppen ezért fontos éppen az organikus találatok közt élpozíciót szerezni.

Íme, egy ábra a kattintások organikus helyezések szerinti megoszlásáról:

Google első organikus helyezés: 42 százalék

Az organikus helyezések szerinti kattintások aránya százalékban

Ha 100 %nak vesszük az első két találati oldalra (összesen 20 db találat) eső összes kattintást, akkor, látszik a tortadiagramból:

 • a látogatók mindössze 10 % jut el a második oldalig, 90 %-uk az első oldal valamelyik találatára kattintva szerez információt vagy választ terméket, szolgáltatást
 • a látogatóknak összesen több mint 60 %-a TOP3 pozíciókban álló linkekre kattint
 • több mint a fele kattint az első két találatra
 • a látogatók több mint 40 százaléka az első helyen található linkre kattint

Ez utóbbi brutálisan nagy szám ahhoz képest, hogy egyetlen találati pozícióról van szó. Ezért lett szinte mágikus ereje ennek a helyezésnek, amelynek így egymagában nagyobb az értéke, mint 2-7. helyezéseknek együttvéve, és mondjuk négyszer annyit ér, mint a a 2. oldal 10 pozíciója együttesen. Érthető hát, hogy a versengés leginkább a GOOGLE ELSŐ HELY megszerzésére irányul.

Hogy érhető el az első helyezés, első Google találat?

Kurrens kulcsszavakra nézve (mint például az autóbérlés, a laptopszerviz vagy a télikertépítés) a TOP1 helyezéshez közeledve egyre erősebb oldalakat találunk, nem is kell alaposabb vizsgálatot folytatni, azonnal látszik, hogy a honlap tulajdonosa igen komolyan veszi a keresőszempontok betartását. Szinte bizonyos, hogy az első organikus találatra kattintva olyan weboldal nyílik meg, amelynek:

 • gazdag és informatív a tartalma, tartalmaz részletes leírásokat
 • a szövegtartalom egyedi fogalmazású, nem másolt – és bőséges
 • látunk képeket, ábrákat, grafikonokat, találunk számadatokat, neveket
 • a rendszer több aloldalból áll, ezek tovább részletezik a website témáját, tárgyát
 • a honlapba tematikus blogot integráltak, s ez rendszeresen frissül
 • a webhely módot ad kapcsolatfelvételre, pontosan tudni, ki a tulajdonosa
 • a webhely kialakítása nemcsak keresőbarát, hanem mobilbarát is

Ahhoz már alaposabb vizsgálat és némi szakmai ismeret szükséges, hogy meglássuk az élpozíciót szerzett weblap további erényeit, többek között ezeket:

 • a szájton megvalósul a kulcsszavak megfelelő reprezentációja, nevezetesen az alábbi honlapelemek tartalmilag relevánsak arra/azokra a kulcsszavakra nézve, amelyekkel a honlap TOP helyezéseket szerzett:
  • a webhely domain neve
  • címe (‘title’)
  • az aloldalak elérési címe (‘URL’)
  • az oldalak leírása (‘description’)
  • a képek attribútumai
  • a linkek attripútumai
  • a használt headline címek (h1-h6)
 • a honlap regisztrálást nyert a Google Analytics statisztikai rendszerbe és a Search Console webmestereszközökbe
 • a weboldal erős és nagy linkprofillal rendelkezik, amely tartalmilag releváns, nagy értékű weboldalakon elhelyezett hivatkozások hálózatából áll
 • a honlaphoz Facebook-oldal, G+ profil, Twitter-oldal stb. tartozik

A felsorolt kritériumok többségét magán a weboldalon kell/lehet érvényesíteni, ezt tartalomoptimalizálással, a formai elemek, szerkezet keresőbaráttá tételével lehet elérni. Az optimalizációs munkának ezt a részét on-site tevékenységnek tekintjük. Az utolsó 2 helyen említett feltételek azonban már a honlapon kívül, a külső webtérben érvényesülnek.

Linképítés és közösségi marketing – organikus forgalom

A linkprofil építés külön szakmának számít és csak nagy tapasztalat birtokában érdemes belevágni, ellenkező esetben több kárt okozhatunk vele, mint amennyi hasznot hozhatunk. A Google belső emberei hosszabb ideje azt kommunikálják, hogy a linképítésnek már nincs igazi jelentősége. Ebben csak annyi az igazság, hogy a tartalmi vonatkozások felértékelődtek, de 2 hasonlóan értékes honlap közül jelenleg még mindig az kerül az első helyre, amelynek jobb, nagyobb, erősebb a link-háttere.

Az utoljára említett elvárások pedig már a közösségi marketing területére tartoznak: a tartalom- és linkmegosztó rendszerek alkalmazása ugyan közvetlenül nem hat egy weboldal organikus helyezésére, de figyelem oda fordításával, a látogatók oda irányításával, az oldal reputációjának, népszerűségének a növelésével közvetve mégis hozzájárul a jó helyezések megszerzéséhez.

Számos további kritériumról nem tettem említést, és a hogyanról sem sok szót ejtettem. Ennek oka, hogy az organikus találati helyezések javítását célzó az eljárások mindegyike nemcsak önmagában feltételez bizonyos szakmai rutint, hanem leginkább együttes alkalmazásuk képez olyan komlex tevékenységet, amelynek sikeres véghezvitele nagy áttekintést, sok időráfordítást és kreatív hozzáállást igényel, így a teljes folyamat megragadása leírásokkal, szavakba öntve nem könnyű feladat. Az egyes részletekről viszont bőséges tájékoztatás olvasható minden ezen a webhelyen, mind további tematikus oldalaimon és szakblogjaimban.


Az organikus forgalom növelése a Google-helyezések javításával lehetséges

Kulcsszavak tartalomkereséshez: google keresőoptimalizálás, honlap optimalizálás, organikus találat, első helyezés, első hely, tartalom marketing, linkprofil, laptop szerviz budapest, linképítés, seo, télikert építés, organikus helyezés javítás, google találat maximalizálás