Google keresésre első helyen

Google keresés > első hely, SEO

Helyezésjavító honlap keresőoptimalizálás Google-kereséshez

google keresés első hely

Első hely a Google keresőben

Mindenki gugliz. Vagy guglizik – lehet, hogy ikes ige. De bárhogy is ragozzuk, a Google ma már messze a legnagyobb tartalomkereső a világon, részesedése az összes keresés/kattintás szoftverpiacán 90 % fölötti, sem az USÁ-ban a Yahoo, sem a kínai Baidu nem tudja megszorítani, orosz nyelvterületen is többen használják, mint a Yandexet. A magyar weben 2021-ben meg éppenséggel az összes internetes keresések 97 %-a Google keresés volt. Ezért is vált a kereskedelmi szférában hallatlanul fontossá az első oldali megjelenés, pláne az első helyre kerülés. Felmérések szerint az első helyre sorolt honlap az összes kattintások közel egyharmadát (29-30 %) viszi el, különösen mobiltelefonos kereséseknél (itt 30-31 % a részarány). A honlaptulajdonosok kissé késve ugyan, de felismerték ennek üzleti jelentőségét, legtöbbjük él a helyezésjavítás korszerű eszközeivel, megkeresik a keresőmarketing ügynökségeket, megbízásaik sorában első helyen a honlap keresőopttimalizálás (SEO) lehetőségeivel elérhető forgalomnövelés áll. Ebbe a munkába mindenekelőtt a weboldalak technikai és tartalmi optimalizálása (ezen belül a kulcsszavakra fókuszáló optimalizáció), valamint a céloldali linképítés tartozik bele (utóbbi manapság főként marketingoldalakon megjelentetett PR-cikkben történő linkelhelyezéssel zajlik).

A világkereső elsősége egyébként mobiltelefonokra vetítve még szembetűnőbb, itt 95 %-os az egyeduralma (2021-es felmérés):

google első hely

Tartalomoptimalizálás, gyorsaság, link elhelyezés PR-cikkekben

A keresőcég hivatalos nyilatkozói szerint a weboldal előresorolásában a legális lehetőségek közül az első és talán ma is még a leghatékonyabb a tartalomoptimalizálás. Ezen elsődlegesen a webszöveg kiváló minőségét értik, de elvárásként fogalmazzák meg azt is, hogy a honlap tartalmának keresőbarát és mobilbarát formában való megjelenítése mindenképpen kívánatos. Az okostelefonok kijelzőjét betöltő webfelületen egyidejűleg látható tartalommal kapcsolatban pedig egyre nagyobb hangsúlyt kap az ún. felhasználói élmény (oldal-élmény), ez azonban nem a vizuális kultúra körébe tartozik, hanem a technikai mutatók függvénye, így a PR-cikkes linképítés tárgyalása előtt essen erről szó.

Felhasználói élmény, mobilos sebesség – Technikai Seo

Alighanem az első tényezővé válik a rangsorolásban az okostelefonos tartalomkeresők igénye: a rövid várakozási idő. A komplex jelentésű, részleteiben kevéssé tisztázott felhasználói élményről egy biztosan tudható: hogy legfontosabb eleme a mobilrelefonos betöltődési sebesség. Ez alatt konkrétan az értendő, hogy az optimalizált honlapnak eleget kell tenni azoknak a kritériumoknak, amelyeket a Google Page Experience nevű, 2021 májusában élesítendő algoritmusa tartalmaz, és amelyek részben már most is az alapalgoritmus részét képezve online módon tesztelhetők a www. thinkwithgoogle. com/feature/testmysite/ programmal (sajnos egyes aloldalak nem, csak a domain indexoldala).

A bejelentés szerint a 4G hálózaton üzemelő okostelefonos gyors betöltődés fő követelménye az, hogy a Large Contentful Paint ideje maximum 2.5 secundum lehet. Az LCP az a legnagyobb időtartam, ami alatt a kijelzőn egyszerre látható teljes tartalom (full content) maradéktalanul betöltődik. Érdemes figyelni erre. Ha weboldalunk túllépi a 2,5 másodpercet, akkor felehetőleg

 • túl nagy, túl terjedelmes az állománya
  • betöltést akadályozó, terpeszkedő .css és .js kódok
  • túl nagy, optimalizálatlan vizuális elemek
  • sok betöltődő külső aklalmazás
 • túl lassú a tárhelye, elégtelen szerveroldali processzorkapacitás

Ezeken változtatni nem tipikusan a honlap SEO-szakértőjének a feladata.

A jó minőségű honlaptartalom és a technikai megfelelőség szükséges, de általában nem elégséges alapfeltétele annak, hogy a weboldal kereséskor az első helyre kerülhessen. Külső webhelyek hivatkozói támogatására van szükség, ez igazolja az oldal fontosságát, jelentőségét (és könnyen megtalálhatóságát) a keresőprogramok számára

Külső linkek elhelyezése PR-cikkben, marketingszövegben

A Google-helyezések javulása a fent nevezett módszerek alkalmazása esetében szinte garantált. Az érintett tartalmi és technikai SEO akkor váltja be a hozzá fűzött reményeket, ha hatékony linkprofil felépítése társul az adott módszerekhez.

A felületes munkát végző SEO-szakemberek gyakorlatában a link-elhelyezés szinte kizárólag Public relation cikkekben történik, holott erre más jellegű releváns tartamú marketingszövegek olykor alkalmasabbak. Az fajsúlyos tartalommarketing körébe tartozó online publikációk lehetnek szakmai leírások, problémafelvetések, történeti megközelítések. Míg alapesetben a PR-cikk csupán egy céloldali külső link kedvéért jót létre, addig egy igényes tartalommarketing-szöveg ténylegesen bizonyítja a szemantikus Google-kereső számára, hogy a hivatkozott webhely valóban érdemes az előresorolásra.

További érdeklődését itt elégítheti ki:

GOOGLE KERESŐ OPTIMALIZÁLÁS – ELSŐ HELY

Weboldal optimalizálás: Google Page Experience 2021

Első oldalra kerülés a kreatív, tartalmi alapú honlap keresőoptimalizálás segítségével. Ingyenes keresőmarketing tanácsadás a SEO-szakértő részéről nem várható el, ám havidíjas vagy sikerdíjas megállapodás köthető. Prémium link elhelyezés PR-cikkben. A tartalommarketing stratégia nem lehet sikeres, ha a felhasználói élmény gyenge és a mobilos betöltődési sebesség nem elég magas.

Google első helyezés, első találat

Weboldal pozicionálása a találatok első helyére

Tudjuk, hogy milyen nagy a lélektani értéke a Google első helyezés elérésének a honlaptulajdonosok körében. Mágikus ereje mögött azonban reális üzleti mutatók állnak. E webhelyen részletes elemzést írtunk arról, miben is rejlik a jelentősége annak,  hogy egy honlap a Google első oldalára kerüljön, ahol is a hirdetett (fizetett) linkek után 10 normál találat sorakozik (ezek sorrendjét nem a laptulajdonos tőkeereje, hanem az határozza meg, hogy az adott weblap mennyire keresőbarát és tartalma milyen mértékben nyújt releváns információkat azokat a kulcsszavakat illetően, amelyekre a keresés indult). Ennél csak egy lehet fontosabb, hogy a TOP10 helyezésen belül weboldalunk a Google első helyét foglalja el az organikus találatok között. Ezzel kapcsolatban két számadatra hívtuk fel a figyelmet: az első 10 linkre eső 100 kattintásból több mint 40 éppen a legelsőre esik. Ennél is beszédesebb tény, hogy ha valaki lehívott egy keresési eredményoldalt, akkor 91 % annak a valószínűsége, hogy az első linkre mindenképpen rákattint.

google első helyezés

Google helyezés, első organikus találat

Részletesen bemutattuk azt is, hogy a keresőtalálatok közötti jó szereplés hogyan érhető el a tartalmi alapú honlapoptimalizálás és a keresőmarketing eljárásaival. Eközben figyelembe vettük a keresőszoftverek fejlődésének új és újabb vívmányait, nevezetesen azt, hogy ezek az algoritmusok ma már a gépi tanulás révén egyre inkább alkalmasak a szövegértelmezésre és mesterséges intelligenciájuk kiszűri nemcsak a fals vagy értéktelen tartalmakat, hanem az illegálisnak tartott módszerekkel való próbálkozásokat is. Korábban ezekért szigorú büntetést járt, most leginkább az történik, hogy a szabálytalan mesterkedések semmilyen eredményt nem hoznak. Emiatt lett különleges jelentősége a honlapszövegnek mint a jó pozíciókba juttatni kívánt oldalon, mind azokon a weblapokon, amelyek külső hivatkozásokkal (szöveges linkekkel) támogatják a céloldalt.

Hogy egy példával mindezt érthetőbbé tegyük:

Az első Google-helyezés elérése laptop akkumulátor töltő kulcsszóval

laptop akkumulátor töltő

Top weblapok: laptop akku töltő

A keresőmarketing megbízás tárgyát egy multifunkcionális portál pozíciójavítása képezte. A webhely egyszerre működött cégbemutató honlapként, online alkatrészáruházként és a szervizi munkálatokat mint szolgáltatást bemutató hirdetési helyként. A cél az volt, hogy a website minél több szolgáltatás nevére és minél több alkatrésznévre keresve az első helyre kerüljön. A sorban az első természetesen az általános laptop szerviz kulcsszó volt, illetve ennek long tail változatai a a garancián túli és a márkafüggetlen jelzőkkel egészültek ki, továbbá a javítóműhely működési területét megnevező Budapest városnévvel.

A siker elérése érdekében nemcsak a célzott weblapra kerültek fel az adott kifejezéseket érintő adekvát szövegek, hanem azokra a honlapokra is, amelyek kívülről támogatták szöveges hivatkozásaikkal. Érhető módon ezek a külső egységek akkor adhattak hatékony linktámogatást, ha maguk is optimalizáltak és releváns tartalmúak voltak. Azaz: hogy a keresőmarketing projektum során felépített weboldal relevánst linkekkel támogathassa a célhely Laptop akkumulátor és Laptop töltő című és témájú aloldalait, ahhoz célszerű volt nemcsak létrehozni, hanem pozícióba is juttatni egy külső weblapot, amely a laptop akkumulátor töltő kombinált kulcskifejezéssel jól szerepelhet a találati rangsorban. A nagy körültekintéssel elkészített Laptop akkumulátor töltés, helyes gondozás című webhely hosszú és kitartó munkával valóban az élbolyba került számos keresőkérdéssel, a megcélzott háromszavas kulcsszóval meg éppenséggel valóban a Google első pozícióját szerezte meg. Tessék csak rákeresni, működik a rövidebb verzióval is: laptop akku töltő. (Jellemző, hogy a keresőoptimalizáló folyamatban készült projektoldalt erre a keresésre éppen a célzott alkatrész webáruház lapjai követik.)

Talán teljesen nyilvánvaló, hogy ha egy site élpozíciót szerzett bizonyos keresőkifejezésekkel, akkor a rajta elhelyezett linkek erre vagy hasonló keresőszavakra nézve nagyon hatékonyak a relevanciájuk magas foka és internetes autoritásuk okán. Hiszen ha a Google első helyre értékelte, akkor az innen támogatott oldalakat és hiteles, mérvadó webegységeknek gondolja – és ugyanúgy TOP helyezésre tartja érdemesnek. A kattintások nagy száma, azaz az organikus forgalom radikális megnövekedése így érhető el.

 


A SEO-szakértő által végzett honlap optimalizálás célja az organikus helyezési pozíciók javítása: ez azért kulcsfontosságú, mert az első találatot elért weboldal üzleti előnyt élvez alulmaradt konkurenseivel szemben.

 • Linktámogatás: Asus töltő és Dell akkumulátor – laptop szerviz Budapest.
 • Módszer: Honlap optimalizálás – linkprofil építés – SEO
 • Az első helyre kerülés jelentősége, hogy megugrik a forgalom

Szemantikus és derivált honlap optimalizálás

katt! >> OLVASD TOVÁBB!

Organikus első helyezés – Google találat

Az organikus találati helyezések jelentősége a Google eredményoldalon

A Google találati listái hirdetett linkekkel kezdődnek, ezek elhelyeztetése csak pénzkérdés. Ezeket követik az organikus találati helyezések, amelyek sorrendjét a keresőalgoritmusok határozzák meg több ezer értékelési kritérium alapján, így a besorolt weboldalak tényleges értékét az organikus találati rangsor mutatja, nem a hirdetési. Ezt a felhasználók többsége is tudja és nagyobb bizalommal viseltetik az önerőből élre került webhelyek, semmint a fizetéssel oda kerültek iránt. Éppen ezért fontos éppen az organikus találatok közt élpozíciót szerezni.

Íme, egy ábra a kattintások organikus helyezések szerinti megoszlásáról:

Google első organikus helyezés: 42 százalék

Az organikus helyezések szerinti kattintások aránya százalékban

Ha 100 %nak vesszük az első két találati oldalra (összesen 20 db találat) eső összes kattintást, akkor, látszik a tortadiagramból:

 • a látogatók mindössze 10 % jut el a második oldalig, 90 %-uk az első oldal valamelyik találatára kattintva szerez információt vagy választ terméket, szolgáltatást
 • a látogatóknak összesen több mint 60 %-a TOP3 pozíciókban álló linkekre kattint
 • több mint a fele kattint az első két találatra
 • a látogatók több mint 40 százaléka az első helyen található linkre kattint

Ez utóbbi brutálisan nagy szám ahhoz képest, hogy egyetlen találati pozícióról van szó. Ezért lett szinte mágikus ereje ennek a helyezésnek, amelynek így egymagában nagyobb az értéke, mint 2-7. helyezéseknek együttvéve, és mondjuk négyszer annyit ér, mint a a 2. oldal 10 pozíciója együttesen. Érthető hát, hogy a versengés leginkább a GOOGLE ELSŐ HELY megszerzésére irányul.

Hogy érhető el az első helyezés, első Google találat?

Kurrens kulcsszavakra nézve (mint például az autóbérlés, a laptopszerviz vagy a télikertépítés) a TOP1 helyezéshez közeledve egyre erősebb oldalakat találunk, nem is kell alaposabb vizsgálatot folytatni, azonnal látszik, hogy a honlap tulajdonosa igen komolyan veszi a keresőszempontok betartását. Szinte bizonyos, hogy az első organikus találatra kattintva olyan weboldal nyílik meg, amelynek:

 • gazdag és informatív a tartalma, tartalmaz részletes leírásokat
 • a szövegtartalom egyedi fogalmazású, nem másolt – és bőséges
 • látunk képeket, ábrákat, grafikonokat, találunk számadatokat, neveket
 • a rendszer több aloldalból áll, ezek tovább részletezik a website témáját, tárgyát
 • a honlapba tematikus blogot integráltak, s ez rendszeresen frissül
 • a webhely módot ad kapcsolatfelvételre, pontosan tudni, ki a tulajdonosa
 • a webhely kialakítása nemcsak keresőbarát, hanem mobilbarát is

Ahhoz már alaposabb vizsgálat és némi szakmai ismeret szükséges, hogy meglássuk az élpozíciót szerzett weblap további erényeit, többek között ezeket:

 • a szájton megvalósul a kulcsszavak megfelelő reprezentációja, nevezetesen az alábbi honlapelemek tartalmilag relevánsak arra/azokra a kulcsszavakra nézve, amelyekkel a honlap TOP helyezéseket szerzett:
  • a webhely domain neve
  • címe (‘title’)
  • az aloldalak elérési címe (‘URL’)
  • az oldalak leírása (‘description’)
  • a képek attribútumai
  • a linkek attripútumai
  • a használt headline címek (h1-h6)
 • a honlap regisztrálást nyert a Google Analytics statisztikai rendszerbe és a Search Console webmestereszközökbe
 • a weboldal erős és nagy linkprofillal rendelkezik, amely tartalmilag releváns, nagy értékű weboldalakon elhelyezett hivatkozások hálózatából áll
 • a honlaphoz Facebook-oldal, G+ profil, Twitter-oldal stb. tartozik

A felsorolt kritériumok többségét magán a weboldalon kell/lehet érvényesíteni, ezt tartalomoptimalizálással, a formai elemek, szerkezet keresőbaráttá tételével lehet elérni. Az optimalizációs munkának ezt a részét on-site tevékenységnek tekintjük. Az utolsó 2 helyen említett feltételek azonban már a honlapon kívül, a külső webtérben érvényesülnek.

Linképítés és közösségi marketing – organikus forgalom

A linkprofil építés külön szakmának számít és csak nagy tapasztalat birtokában érdemes belevágni, ellenkező esetben több kárt okozhatunk vele, mint amennyi hasznot hozhatunk. A Google belső emberei hosszabb ideje azt kommunikálják, hogy a linképítésnek már nincs igazi jelentősége. Ebben csak annyi az igazság, hogy a tartalmi vonatkozások felértékelődtek, de 2 hasonlóan értékes honlap közül jelenleg még mindig az kerül az első helyre, amelynek jobb, nagyobb, erősebb a link-háttere.

Az utoljára említett elvárások pedig már a közösségi marketing területére tartoznak: a tartalom- és linkmegosztó rendszerek alkalmazása ugyan közvetlenül nem hat egy weboldal organikus helyezésére, de figyelem oda fordításával, a látogatók oda irányításával, az oldal reputációjának, népszerűségének a növelésével közvetve mégis hozzájárul a jó helyezések megszerzéséhez.

Számos további kritériumról nem tettem említést, és a hogyanról sem sok szót ejtettem. Ennek oka, hogy az organikus találati helyezések javítását célzó az eljárások mindegyike nemcsak önmagában feltételez bizonyos szakmai rutint, hanem leginkább együttes alkalmazásuk képez olyan komlex tevékenységet, amelynek sikeres véghezvitele nagy áttekintést, sok időráfordítást és kreatív hozzáállást igényel, így a teljes folyamat megragadása leírásokkal, szavakba öntve nem könnyű feladat. Az egyes részletekről viszont bőséges tájékoztatás olvasható minden ezen a webhelyen, mind további tematikus oldalaimon és szakblogjaimban.


Az organikus forgalom növelése a Google-helyezések javításával lehetséges

Kulcsszavak tartalomkereséshez: google keresőoptimalizálás, honlap optimalizálás, organikus találat, első helyezés, első hely, tartalom marketing, linkprofil, laptop szerviz budapest, linképítés, seo, télikert építés, organikus helyezés javítás, google találat maximalizálás

Honlapoptimalizálás Google kereséshez

Google szempontú honlap optimalizálás – SEO és tartalommarketing

google optimalizálás - pingvin algoritmus

Google alapú honlapoptimalizálás

A Google kereső Pingvin Algoritmusa évekig durva hátrasorolással büntette azokat a honlapokat, amelyek linkprofiljáról azt állapította meg, hogy manipuláció révén jött létre. A világcég szakemberei által kidolgozott irányelvek szerint a weboldalakra mutató linkek hálózatának természetes módon kell kialakulnia, a mesterséges linképítésnek gyakorlatilag minden módja tilalmasnak számított. Ennek előzménye, hogy az online kereskedelem megjelenése és elterjedése óta keresőmarketing cégek százezrei világszerte abból profitáltak, nem is rosszul, hogy a Google első oldalára, netán első helyére juttattak weblapokat a honlaptulajdonosok nagy megelégedésére. A SEO – magyarul keresőoptimalizálás, honlap-optimalizálás (Search Engine Optimization, tükörfordításban: keresőeszköz-optimalizálás) – az online piac húzó ágazatává vált.

Tilalmassá vált optimalizációs módszerek – black hat SEO

black hat seo

A SEO tiltott módszerei

Ez az iparág oly mértékben a keresőmogul fejére nőtt és olyan profitot vitt haza, hogy a Guggola nem nézhette karba tett kézzel. Büntető algoritmusokat fejlesztettek és elkezdték azt kommunikálni, hogy az organikus helyezések megszerzése ilyen meg olyan linképítő tevékenységgel tilalmas. Előbb az úgynevezett spam hivatkozások (főleg fórumok, blogok spam kommentjeiben elhelyezettek) váltak tilalmassá, de ilyen lett a körbehivatkozás, a linkpiramis építés, mindenféle fizetett és cserélt link, továbbá a katalógusokban való regisztrálás. Végül már maga a kulcsszavas linképítés vált tiltottá, weboldalak pusztán azért kerültek hátrasorolásra, mert túl sok hivatkozás anchor textjében szerepelt az a kulcsszó, amellyel a site TOP helyezést szerzett. Mindezeknek az eljárásoknak illegálisnak minősültek, és Black Hat SEO (fekete kalapos optimalizáció) lett a neve. Ennek ellenére a keresőoptimalizálással foglalkozók óriási többsége tovább folytatta ugyanezt a rövid távon még mindig eredményes gyakorlatot, igyekezve néhány trükkel elkerülni a gyors büntetést. Hosszú távon azonban az előre kerülés után hátrasorolás mégis megtörtént. Így mára mégis a hangsúly a honlap tartalmának az optimalizálására tolódott át és az ipari módszerek háttérbe szorultak a kreatív eljárások előretörésével.

A korábban mindig külön futtatott Penguin Algorithm azóta beépült a fő keresőalgoritmusba, futtatása folyamatos, és már nem büntet, hanem egyszerűen figyelmen kívül hagyja azokat a külső  hivatkozásokat, amelyek értékelése szerint helyezés-manupuláció céljából kerültek fel valamely külső oldalra. Szakszerűtlenül tehát már nem érdemes a munkának ezt a részét végezni, még kevésbé erőltetni, egyértelmű, hogy az erőfeszítések a tartalomra és annak optimalizálására tolódtak át.

A magyarul használt SEO-fogalmak tisztázása

A téma további kifejtése előtt a fogalmak tisztázása érdekében itt jegyezzük meg, hogy bár általános esetben a keresőoptimalizálás és honlap-optimalizálás kifejezéseket szinonimaként használjuk, valójában azonban az első gyűjtőfogalom, amely alá a második tartozik. Az előbbi a SEO-eljárások összességét jelenti (azaz a linképítést is), az utóbbi azonban on-site munka és a weboldal szerkezetének és tartalmának keresőszempontú optimalizálását jelenti.

seo google weboldalA honlaptartalom optimalizálása – kulcsszavas relevancia

1. Általános tartalomoptimalizálás

A honlapoptimalizálás lényegében két munkafázisból áll, ezek közül az első a weboldal általános kondícióit igyekszik feljavítani abból a célból, hogy a honlap tartalma a keresőmotorok számára feltérképezhető és értelmezhető legyen, továbbá eleget tegyen a Google részéről a webmesterek számára kiadott direktíváknak. Normális esetben egy webmester ezeket az általános elvárásokat már a weboldal készítése, lapjainak felépítése közben érvényesíti, a valóságban azonban a honlapkészítők ennek a munkának a java részét megtakarítják: vagy egyáltalán nem végzik el, vagy csak korlátozott mértékben tesznek eleget az általános keresőszempontoknak. Utóbbiak között említhető több olyan tényező, ami első hallásra akár evidenciában is tűnhet, azonban számos weboldal még ezeknek a tényezőknek a hiányát is szenvedi az igénytelen és felületes munka következtében. Ilyen például a honlap neve, amely kódolásban a title tag tartalma: bizony nem egyszer előfordul, a weboldal szöveges részének tetején elhelyezkedő cím felírásával a honlap készítője megelégszik, és nem foglalkozik azzal, hogy a honlap megnyitásakor a keresőmezőben is ott szerepeljen a honlap neve, és ez kerüljön kilistázása a Google-találatok között. Title gyanánt gyakran a használt sablon készítőjének, gyártójának a neve jelenik meg ahelyett, hogy a weblap tartalmára rámutató név került volna itt elhelyezésre.

Ennél is ritkábban foglalkozik a website előállítója a leírással, amely a forráskódban a description tag tartalma. Mivel ez a szöveg vizuálisan nem jelenik meg a webes felületen, ezért sokan nem is törődnek vele, üresen hagyják ezt az információs cellát, holott a Google keresőalgoritmusai éppen ennek a körülbelül 160 (újabban 250-320) karakteres leírásnak az alapján kapnak értesítést arról, hogy miről szól az adott webhely. [Zárójelben: ugyanezt a célt szolgálja a keywords content meta-tag, ennek hiánya azonban nem végzetes, sokak szerint nincs is jelentősége, mert a keresők már nem veszik figyelembe. Ez így tapasztalatom szerint nem helytálló, a mellőzés akkor történik, ha a tagben a honlaptartalomnak meg nem felelő szavak szerepelnek, ám ha ezek a tartalomra nézve releváns kulcskifejezések, akkor hasznos információként segítik a webszöveg értelmezését és kedvező kulcsszavas besorolását. Ha teljesen értelmetlen lenne a keywords megadása, akkor nem tartanák számon az audit programok és használatára nem adnának módot a legjobb tartalomkezelő rendszerek, mint pl. a WordPress. Olyan honlaprendszerek is léteznek (pl. a blog.hu), amelyek a megadott címkéket tekintik automatikusan kulcsszavaknak. Így ennek a meta-tagnek a használata szerintem célszerű, megléte alighanem ott van a 20-25 fontosabb értékelési szempont között.]

A legfontosabb általános elvárások közé tartozik továbbá az, hogy a szövegbe tűzött képeknek legyen helyettesítő szövege, amely az esetben válik láthatóvá, ha maga a kép valamiért nem tud betöltődni, és amely szövegből (ez az alt text) a keresőprogram információt kap arról, hogy mit ábrázol a kép. Ha a kép attribútumai közül ez az alt text hiányzik, az algoritmus nem tudja eldönteni, hogy a kép milyen módon kapcsolódik a szöveghez, annak mely elemét jeleníti meg, így a kép, mint információközlő elem, a kereső számára értékelhetetlen marad (annak ellenére, hogy a konkrét ábrázolásokat a mesterséges intelligenciaként funkcionáló szoftverek ma már viszonylag nagy biztonsággal felismerik). A grafikus elemek további attribútumainak (fájlnév, buborékszöveg, képfelirat) céltudatos használatával egyrészt tovább növelhetjük a képtartalom gépi értelmezhetőségét, másrészt gazdagíthatjuk, változatosabbá tehetjük oldalunkon a kulcsszavak használatát.

weblap googleoptimalizálás

A SEO húzó ágazat az online kereskedelemben

Keresőbarát weboldal

Beszélhetünk továbbá számos technikai elvárásról, arról, hogy biztosítanunk kell webhelyünk gyors elérését (ennek gyakori akadályai a betöltődést hátráltató több megabájtos, optimalizálatlan dizájnelemek és a túl nagy szkriptek), illetve zavartalan és teljes feltérképezhetőségét, amiben a keresőrobotokat külön feltöltendő segédfájlok igazítják el. Ez utóbbiak hiánya szintén a webmester hanyagságának bizonyítéka.

Figyelemmel kell lenni a keresőbarát elérési címekre és a beszédes, értelmezhető fájlnevekre, a logikusan elrendezett hierarchikus könyvtárrendszerre és az ezt bejárni segítő navigációs menüre, no és természetesen szólni kell arról, hogy a honlap elemeinek egymással összefüggésben szerves rendszert kell alkotniuk, arról nem is beszélve, hogy a tartalomnak egyedinek, információkban gazdagnak, egy témát adekvát módon kifejtőnek kell lennie – ezek mind a legáltalánosabb, dokumentumokban is rögzített alapkövetelmények közé tartoznak.

Ha a honlap készítője és tartalmi felelőse ezeknek (az 1. pont alatt felsoroltakon túl természetesen sokkal több létezik!) a kritériumoknak nem felelteti meg weboldalát, akkor az nem keresőbarát,  így a keresőalgoritmus csak hiányos ismereteket tud szerezni az adott webhely tartalmát illetően, és emiatt értékelésében sem teszi magasra, míg egy minden keresőszempontnak eleget tevő weblap tartalma a Google gépi értelmezése számára megfelelő tárgyként szolgál, ezért esélyessé válik a TOP kulcsszavas találati pozíciók megszerzése.

Fejlődő oldal, frissülő tartalom

A konkurenciaversenyben előnynek számít, ha egy website folyamatosan fejlődik, tartalma rendszeresen frissül, adatbázisa és az indexelhető aloldalak száma hétről-hétre növekszik. Éppen ezért az állandónak szánt tartalmak esetében is érdemes honlapunkon belül hírrovatot, blogot indítani, amelyben a témánkat érintő friss írások jelennek meg. Az új és újabb közlemények megjelenése egyszersmind több látogatót, tematikai bővülést, a kulcsszófelhő növekedését is eredményezi – és ez mind-mind jótékonyan hat webegységünk előmenetelére.

2. Speciális honlapoptimalizálás – kulcsszóhasználat

Ennél sokkal bonyolultabb feladat azt elérni, hogy a honoldal ne csak az általános kívánalmaknak feleljen meg, hanem speciális kialakítása révén alkalmassá várjon arra, hogy a keresőalgoritmus egyes kulcsszavakra nézve a tartalmát relevánsnak tekintse, és ezért az organikus találati listák élére sorolja.

Egy website bizonyos témában akkor számít relevánsnak, ha az adott téma legfontosabb kulcsszavai megfelelő reprezentációk kapnak az oldalon.

google első hely - honlap optimalizálás

Gondos tartalmi honlap-optimalizálás juttatja a weboldalt a Google első helyére

Hogy ez pontosan miből áll, azt hosszadalmas lenne felsorolni, meg hát igazából ez már a seo-szakember szakmai titkai közé tartozik. Nagy vonalakban azért erről is elmondható annyi, hogy egyfelől biztosítani kell az optimalizációs kulcsszavak sokrétű és változatos szerepeltetését, előfordulását a legkülönbözőbb pozíciókban (például címek, alcímek, felsorolások, képszövegek, link címek, tipográfiai kiemelések, satöbbi), másfelől a kulcsszóhasználatban kerülni kell mind a redundanciát, mint a túlzott halmozást. A Googlekereső felől nézve optimálisnak számító kulcsszóhasználat módjának elsajátítása a legkényesebb SEO-feladatok közé tartozik, amelynek elsajátítása csak sokéves, esetleg több évtizedes tapasztalat alapján lehetséges. Hogy ne legyenek illúzióink, nem néhány, hanem több tucatnyi speciális szempontnak kell megfeleltetni a weboldal tartalmát ahhoz, hogy az egyrészt céltudatos, másfelől mértéktartó kulcsszó-előfordulások alapján a Google egy-egy adott témát illetően valóban mérvadónak  és a találati lista élén való szerepeltetése méltónak találja weblapunkat.

Az optimalizált honlap tartalmának elsődleges fontossága

A legújabb tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyon gondosan optimalizált homepage, az értékes tartalmát megfelelő kulcsszó-reprezentációval megjelenítő igényes fogalmazás és tartalomkialakítás a legtöbb esetben akkor is esélyessé teszi webszájtunkat jó keresőtalálati szereplésre, ha nem építünk mögé támogatói webhátteret. Ez utóbbira leginkább csak akkor van szükség, ha a megcélzott kulcsszavakra nézve magas a konkurens weboldalak száma, azaz sok olyan lap található az interneten, amelyek az adott témát szintén adekvát módon jelenítik meg. Ha több honlapnak közel azonos a relevanciaértéke egy-egy adott témában, ha a kialakításuk közel azonosan professzionális, és az optimalizációs munkát is hasonló kvalitású szakemberek végezték, nos, akkor az a weboldal fog a Google első oldalára, illetve első helyére kerülni, amelyik mögött erősebb hivatkozási háttér, hatékonyabb hiperszöveges visszacsatolás áll.

Tartalomfejlesztés a fogalmi háló mentén

És ezzel még nem értünk a mesterfogások végére. A honlap témáját releváns módon kifejező kulcsszavak megfelelő használata szükséges, de nem mindig elégséges a sikerhez.

Tudnunk kell, hogy kedvenc keresőnk a hatalmas adatbázisában nem elszigetelten tárolja, hanem szemantikus összefüggéseik szerint rendezi a webtartalmakat (többek között ez teszi alkalmassá, hogy a sután, pontatlanul feltett kérdésekre is jó válaszokat adjon). Így oldalunk kulcsszavai egy fogalmi háló részét képezik, amelyben a jelentésük közeli vagy távolabbi, egyenesen vagy áttételesen kapcsolódó jelentésekkel kerül összefüggésbe. Itt nemcsak a közvetlen szinonimákról van szó (honlap – weboldal – szájt), hanem bonyolultabb csatolásokról. Ha például kulcsszavunk az, hogy világháló, akkor az internet és a web vagy a http protokol említése még közvetlenül, de a szemantikus web fogalmát elsőként leíró Tim Berners-Lee  vagy a keresőcéget alapító Larry Page nevének megadása már távolabbról csatol vissza kulcsszavunkra. Ennél rejtettebb az összefüggés, ha megnevezzük ezt a számot: 6312 – ami a világháló portál szolgáltatás kódszáma a gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszerében. Az efféle utalásokkal már a Google részéről bevezetett látens szemantikai indexelés (latent semantic indexing) által megnyitott lehetőségeket használjuk ki a komplex webtartalomnak a fogalmi háló mentén történő fejlesztése során. Lásd részletesen itt: Szemantikus keresés – organikus találat.

3. Linképítés és egyéb szempontok

Ahogy a hivatkozott cikk is jelzi, a tartalmak közötti szemantikai összefüggésekre ajánlatos tekintettel lennünk a SEO-munka második fázisában, a linképtés során is.

Tartalmi alapú linképítés – keresőmarketing

Ez utóbbi pedig újabban nem valósítható meg egyszerű link-elhelyezéssel (valaha ennyi volt a linképítés), hanem külső tartalmi összefüggések kialakítására, releváns kontextus építésére van szükség. Ez már olyan szakterület, amely a keresőmarketing ágazatán belül a tartalommarketing eljárásokat mutat rokonságot.

Az értékes tartalmak publikálása jó bázisul szolgál a külső linkek elhelyezéséhez. De pillanatra sem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a támogatni kívánt honlap tartalmának és a külső linkek beágyazására szolgáló távoli weboldalak tartalmának nemcsak kulcsönös tartalmi összefüggést kell mutatnia,  hanem mind a céloldallal, mind egymással szerves egységben kell állnia, miközben figyelembe veszi a kulcskifejezések beágyazottságát a szemantikus hálón. Az efféle backlink network megvalósítása pedig már a keresőoptimalizálás, azaz a SEO magasiskolája.

A hitelesség és a forgalom kérdése

Összetett problémakörről van szó, inkább csak az említés szintjén néhány aspektus:

 • A hitelesség és megbízhatóság rangsorolási szempont. Ha sikerül olyan weblapot előállítanunk, amelyre vagy amelynek cikkeire kormányzati portálok, oktatási intézmények szájtjai, szakmai orgánumok vagy nagy hírportálok hivatkoznak, az növeli oldalunk presztízsét és ez nagyban elősegítheti helyezéseinek javulását.
 • A látogatottság, a direkt, a referel és az organikus forgalom nagysága rangsorolási szempont, számít továbbá a honlapon töltött idő és a visszafordulási arány. Több százezres napi látogatottságú hírportálok cikkei egyetlen nap alatt lekörözhetik évekig optimalizált weboldalunkat, ha ugyanabban a témában születtek.
 • Bár közvetlen bizonyíték nincs rá, a közösségi oldalakról érkező tetemes számú tetszésnyilvánítás és az ezeken történő megosztások magas száma, illetve a cikkeinkhez érkező sok komment segíti az oldal előrejutását. A közösségi marketing erejének kihasználása célszerű.

honlapoptimalizálás google kereséshez

Tartalomkeresés a világhálón

Google honlap optimalizálás

A keresőoptimalizálás (SEO) célja a Google első helyre kerülés weboldalunkkal. A releváns tartalom kialakítása alapkövetelmény, magas relevanciáról akkor beszélhetünk, ha egy téma kulcsszavai sokoldalú, változatos reprezentációt kapnak a weboldalon.

Kulcsszavak tartalomkereséshez: Honlapoptimalizálás és tartalommarketing, google szempontú weboldal optimalizálás, honlap-seo, kereső- és tartalommarketing, releváns tartalom, szemantikus web, első hely a keresőben

A Google első oldalára kerülni

Kapcsolat: Árajánlat keresőoptimalizálási szolgáltatásra első helyre kerüléshez. Kérjen tanácsot, segítséget.

google első oldalra kerülés

Hogyan lehet a kereső első oldalára kerülni?

Első hely: Google keresés – első oldal

Alapvetések: hogyan lehet? A Google organikus találati rangsorának első helyét megcsípni vagy akár csak a TOP10-be felkerülni valamely keresőszóval igencsak nehéz akkor, ha jelentős konkurencia mutatkozik, vagyis számos olyan konkurens weboldal létezik, amelyet ugyanerre a szóra optimalizáltak és erre rákeresve jól szerepel a találati listán (SERP oldalak). Ha ezek hosszabb ideje létező, releváns tartalmú, magas forgalmat lebonyolító, jól optimalizált és jelentős külső webtámogatást élvező, nagy backlink-profillal rendelkező honlapok, netán nagy presztízsű portélok, akkor óriási kihívás közéjük kerülni saját, estleg újonnan készített szájtunkkal, és bizony nem könnyű feladat az élre kerülve sorra letaszítani a veterán oldalakat dobogós helyükről. Ez csak kiváló eredeti / egyedi tartalom előállításával, a keresőszempontok maradéktalan érvényesítésével és kreatív módon felépített (lehetőleg szemantikus összefüggésekre alapozott) linkprofil támogatásával lehetséges – és ezek mindegyikének a megléte esetében sem történhet egyik napról a másikra az előre kerülés a keresőben – hetekre, hónapokra lehet szükség a siker eléréséhez.

A SEO-szakértő feladata a pozíciójavítás

seo szakember - google szakértőUgyanis a keresőrendszer egyik sajátossága, hogy felfigyel az új webhelyekre és a friss tartalmakat gyakran előre sorolja, a másik jellegzetessége azonban az, hogy az egyszer már TOP pozícióba sorolt weblapokat hosszú időn keresztül megtarthatja ebben a helyzetben. Ám ahogy az interneten minden efemer, így a helyezések is állandó mozgásban vannak, nincsenek örökre kibérelhető helyek, ennélfogva akkor is bízhatunk a sikerben, ha egyes konkurens weboldalak kirobbanthatatlannak látszanak. Ilyenkor valóban elég nehéz a kereső első oldalára kerülni, pláne problémás és rengeteg munkát, türelmet igényel a keresőmarketing teljes arzenálját bevetni kész szakértőtől a Google első helyre kerülés megvalósítása. Ám az akár vidéken, akár Budapesten működő, a weboldal optimalizálásban járatos, linképítésben és PR-ban is hozzáértő SEO-szakember hitvallása az, hogy a technikai körülmények megszabta bizonyos reális határokig minden honlap optimalizálható és minden kulcsszavas pozíció javítható. Neki éppen ez a feladata, ha sikerdíjad vagy havídajas keresőoptimalizálásra kapott és vállat megbízást.

Hogyan lehet a Google első oldalára kerülni keresőoptimalizálással?

Törekedhetünk tehát az első hely megszerzésére, de talán lélektanilag is indokoltabb a honlapoptimalizálás első fázisában szerényebb célt kitűzni, ez a kisebb falat pedig lehet az első oldalra kerülés a Google keresőben. Ha sikerül a TOP10-ben tartósan benne maradni, folyamatos fejlesztéssel elérhetjük a lassú előrébb lépegetést. Minél feljebb érünk, annál élesebb a verseny – de annál jobb érzés a pozíciószerzésben lekörözni a versenytársak honlapjait. Az alábbi linkre kattintva megnyíló optimalizált honlap például 3 év munkájával lett első helyezett a Google első oldal kulcsszóval. Organikus forgalmát azonban inkább a SEO-szakértő kulcsszó hozza, ezzel a második helyen szerepel kilenc további keresőmarketing-szakember Top10-es weblapja között. [A pozíciók hétről hétre változnak, jelenleg másként fest a rangsor, mint a bejegyzés keletkezésekor. A jelen blog helyezései is fluktuálnak.]

Első oldal a keresőben: hogyan kell, hogy lehet?

Az optimalizációs cél tehát világos, a kérdés inkább az, hogyan juthatunk idáig. Ha egy új weblap a TOP 100-ban sincs benne, rosszabb esetben egyáltalán nem került a kulcsszavas találatok közé esetleg nincs is indexelve -, akkor ugyan miként érhetjük el az ennél sokkal jobb helyezést? Mi a teendő?

Feladataink sorában az első helyen a tartalomoptimalizálás áll. Weboldalunk számára a robotok által jól feltérképezhető olyan honlaptartalmat kell kialakítanunk, amely

 • egyrészt megfelel az általános keresőszempontoknak
 • másrészt megfelelő kulcsszavas relevanciával rendelkezik

Mindkét pont önmagában is eléggé összetett, így komplex seo-optimalizációs stratégiát és ezt megvalósító gyakorlatot igényel. A keresőelvárások egy része ugyanis technikai-szerkezeti jellegű, így többségüket a forráskódban és a weblap felépítésében lehet kialakítani, illetve szerveroldalról biztosítható (pl. a betöltődési sebesség, újabban főleg 4G-hálózatú mobilokra nézve). A szempontok másik része főleg a szöveges tartalomra és az abba ágyazott elemekre vonatkozik.

Organikus, releváns tartalom + prémium linkek

Ugyanezt a kettősséget mutatja a kulcsszóhasználat is: amint elkerülhetetlenül szükséges számos keyword elhelyezése a meta tagekben, url-ekben, ugyanúgy fontos a h1-h3 címek, alcímek kulcsszavas kialakítása, a képek attribútumainak (fájlnév, alt és title text, képszöveg – felirat) helyes megválasztása, a linkszövegek és buborékszövegeik képzése. S ha ez nem lenne elég: mindennek összehangoltan kell történnie, az eredmény nem lehet egy kívánalmaknak pontról pontra megfeleltetett, de széteső webhalmaz; a honlap szerkezeti elemei és szöveges tartalma szerves egységet kell, hogy alkosson, például az oldal neve ki kell hogy fejezze annak lényegét, leírásának ezt a lényeget egy kb. 160 – 250 karakteres mondatban kell tömören kifejtenie, a szövegbe ékelt címeknek pedig egységet kell alkotniuk az alájuk helyezett bekezdések tartalmával. Mindezt szervesen egészítik ki a képek, linkek, táblázatok, felsorolások és szövegkiemelések, alkalmanként videók vagy más beágyazások.

A Google-algoritmus fejlett mesterséges intelligenciával rendelkező program (MI), képes ezt az egységet felismerni és analizálni, mint ahogy a széteső tartalomban is felismeri a kényszerű, manipulatív megfeleltetéseket, redundáns komponenseket. Így aztán nemcsak a kívánalmaknak kell megfelelni, hanem az elvárásoknak eleget téve kompakt, koherens és konzisztens webtartalmat kell kifejlesztenünk élpozíciókra aspiráló honlapunk számára. Ez komoly szakmai kihívás, szerkesztői, szövegírói kvalitásokat és a keresőoptimalizálás elméleti kérdéseinek ismeretét feltételezi. Éppen ezért kapcsolódik ehhez a munkához mind az előzetesen elvégzendő, mind az utólagos ellenőrzés végett ajánlott alapos honlapelemzés.

A második helyre soroljuk, de legalább olyan fontos optimalizációs követelmény a linkprofil építés. A webtartalmak hipertext jellegűek, hivatkozásaik felhasználása legális keresőmarketing eszköz, történjen bár tematikus portálok bevonásával vagy PR-cikkek megjelentetésével. Ha az online visszacsatolás egyrészt igen magas értékű webhelyek bevonásával történik, másrészt a hivatkozó oldalakat magukat is optimalizáljuk és saját jogon organikus forgalom indul rájuk, akkor emelt szintű, azaz prémium linképítésről beszélhetünk – érthetően a SEO-szolgáltatást végző részéről ez magas árak mellett történik

Google-helyezés javítása – a bejövő linkek szerepe

Hasonlattal élve: ha a honlap-optimalizálás nem más, mint az internet óceánjára bocsátott  vitorláshajó legjobb tulajdonságainak, ergonómiájának a kialakítása, akkor a backlink építés nem más, mint szél gerjesztése ahhoz, hogy vitorlásunk célba érjen. Hiába a remek hajó a pompás vitorlázattal, szél nélkül még az öbölből sem tud kifutni. De orkán is hiába fú, ha csak egy nehézkes dereglyével szállunk versenybe.

Az organikus helyezések javításának eljárásait sorra véve a linkek szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Tanácsként kevés annyit mondani, hogy készítsünk keresőbarát weboldalt és optimalizáljuk a honlaptartalmat. Emellett feltétlenül építsünk hiteles linkprofilt! Mert minél több értékes külső webhelyen sikerül saját oldalunkra mutató szöveges hivatkozást elhelyeznünk, annál könnyebb a Google első oldalának elérése. A keresőmarketing tanácsadás kiterjed arra is, hogy a hivatkozói hálózat kiépítésekor ne feledkezzünk meg a tartalmi összefüggések biztosításáról, azaz egyfelől a releváns kontextus meglétére bazírozzunk, másrészt kövessük kulcsszavaink fogalmi hálóját: linkeljünk kapcsolódó témákat érintő lapokról. De a bejövő linkek szerepének alábecsülése nélkül éljünk a további SEO (keresőoptimalizálás) és SEM (keresőmarketing) eljárások nyújtotta lehetőségekkel is, például regisztráljuk weboldalunkat a Google Analytics, SC és más statisztikai rendszerekbe, használjuk a tartalommegosztás és a közösségi marketing szerteágazó lehetőségeit.

A SEO célja az organikus helyezések javítása, a forgalomnövelés

a Google keresőben előre kerülni

Hogyan lehet a Google keresőben előre kerülni

Végül is hogyan lehet a Google keresőben előre kerülni? A lényeg ennyi: keresőbarát weboldal készítése + honlaptartalom optimalizálás a kulcsszavas relevancia biztosításával + releváns kontextusra alapozott módszeres linképítés a szemantikus összefüggések figyelembe vételével. Hogyan: Első oldalra kerülés a Google keresőben. A Seo honlap optimalizálás fogásai, top10 helyezés, keresőmarketing tippek ingyen, honlapoptimalizálás, seo-marketing, első oldal: a google keresőben első helyre kerülés – organikus találatok listája, szemantikus web optimalizálás, helyezés javítás budapesti SEM és white hat SEO szakértő segítségével

Google első helyre kerülés keresőmarketing módszerrel

Google első helyre kerülésHogyan kell, hogy lehet? – a jelen  elsohely.net/google-elso-oldal blogbejegyzés erről szól a nem teljesen laikus olvasóknak. A lényeg: találati helyezés javítás webtechnikai módszerekkel: keresőbarát weboldal készítésével, honlap optimalizálás végzésével + PR-cikkes és/vagy prémium linképítés alkalmazásával. Az általános tanácsadás azonban ritkán elég, konkrétumokért adjon megbízást weboldal elemzésre és a teendők összeírására vagy végeztesse a műveleteket profi szakemberrel. Hogy  mi a Google első helyre kerülés ára? – azt nem lehet előre tudni, de a havidíjas SEO keresőoptimalizálás árak szabottak, eredménye az organikus találatok közt a folyamatos honlap előresorolás. A cikkből megtudható, ha mégsem, keress rá:

 • Mi a releváns tartalom és a kulcsszó-relevancia?
 • Hogyan lehetséges az előresorolás biztosítása a keresőmarketing eszközeivel?
 • Mi a szemantikus web és a fogalmi háló?
 • Mi a látens szemantikai indexelés?
 • Mi a SEO-szértő feladata havidíjas megbízásnál?
 • Mi Google Page Experience algoritmus?

Hasonló kérdésekre választ, a honlap-optimalizálás és szemantikus linképítés részletesebb megismeréséhez ajánlott olvasmányt a témában társblogunkban talál:

Tömeges SMS-küldés – online marketing

tomeges-sms-kuldes-seoMiért hatásos az SMS tömeges küldése?

Az online kommunikáció jelenlegi fejlettségi fokán akár azt is mondhatjuk, hogy az SMS-küldés az elavult kapcsolat tartási formák közé tartozik, hiszen akár a Skype, akár a Facebook sokkal fejlettebb platformot és sokoldalúbb információcserét tesz lehetővé. Hasonlóan vélekedünk, ha nem a felhasználók közötti kapcsolattartás, hanem az üzleti marketing felől közelítjük a kérdést: első pillantásra úgy tűnik, egy jó infografika vagy pláne egy videóreklám sokszorosan hatásosabb lehet, mint egy 160 karakteres szöveg. Ám ne ítélkezzünk elhamarkodottan. Vegyük figyelembe, hogy a rövid szövegüzenet egyenesen a mi mobilunkra érkezett, még ám „spontán módon”, legalábbis abban az értelemben, hogy nekünk nem kellett érte semmilyen erőfeszítést tennünk: nem mi kerestünk rá valamire a Google-ban, nem egy megnyitott honlapon ugrott elénk, nem egy izgalmas online játék közben jelent meg a képernyőnkön, nem egy az okostelefonunk valamelyik alkalmazását használva lettünk rá figyelmesek. Nem: valaki küldte nekünk, akinek fontosak vagyunk.

mobil online kommunikációEz a valaki minden bizonnyal egy üzletlánc marketingigazgatója, mi pedig azért vagyunk fontosak neki, mert törzsvásárlói vagyunk az adott hálózatnak: hát hiszen mi magunk adtuk meg a mobilszámunkat, amikor a törzsvásárlói kártyát megkaptuk. Ezért küld nekünk SMS-t a marketinges főember, ha nem is ő személyesen. Tudatja velünk, milyen új áru kerül bevezetésre, milyen akciók lesznek a héten, mire kaphatunk kedvezményt, hogy szerezhetünk bónusz pontokat, ajándékot, kupont, nyeremény luxusjachtot. Hát persze.

Valahol persze azt is tudjuk, hogy tömegesen kaptak a vásárlók ugyanilyen SMS-t. Ezrével, tízezrével,de az is lehet, hogy százezrével, ha egy multi cégről van szó: mégis személyesen megszólítva érezzük magunkat. Ránk gondoltak, ránk számítanak.

Na, ezért nem elavult marketingfogás a tömeges SMS-küldés és ezért összehasonlíthatatlanul eredményesebb más módszereknél a célcsoport tagjaira koncentráló SMS-kampány.

Az SMS kampány sikerének titka

Ezért válaszolhatunk a kérdésre, hogy miért hatásos a tömeges SMS küldés? ezzel a ténymegállapítással: a siker titka az, hogy a leghatékonyabb mobil marketing eszköz

 • az SMS-kampány mint marketingeljárás egyszerre fókuszál célcsoportra, annak egészére
 • és egyszerre üt meg személyes hangot a csoport minden tagjára nézve.
 • egyidejűleg közöl a vásárló szemára hasznosnak látszó információt, mintha az ő érdekeit szolgálná
 • és ugyanakkor ezzel mozgósít, élénkíti az értékesítést a saját profitja érdekében

Kutatások bizonyítják, hogy a jól megtervezett és lebonyolított SMS-kampány során a beérkező szövegüzenetek sokkal nagyobb arányban váltanak ki interakciót, mint bármilyen más marketingeljárás során.

Mobilmarketing – tömeges SMS küldés

online-sms-marketing

Keresőmarketing és honlap optimalizálás

A TIP10 Google-helyezésre, esetleg első keresőtalálati helyre aspiráló, 100 %-okosan optimalizált keresőbarát weboldal témája és kulcsszavai: online marketing, mobiltelefon alkalmazás, csoportos üzenet küldés, mobilmarketing módszer, tömeges sms küldés mobilhálózatra, gateway mobil telefonos online eszköz használat, okostelefonok, mobilapplikáciok – vállalati smsküldő honlap optimalizálása a Google első hely eléréséért

Online SMS-küldés: Gateway

Amennyiben a marketingüzenetek feladója nem tucatnyi, hanem tízezres, százezres vagy milliós nagyságrendben tervezi elérni a címlistáján szereplőket, akkor nyilván nem egy mobiltelefonról fogja irányítani a kampányt. Sok ezres cím kezeléséhez az adatbázisban és az sms-üzeneteknek a mobilhálózatok felé történő azonnali továbbításához a speciális célra kifejlesztett program és rendszer szükséges, amely mobiltelefon nélkül, online felületről, saját PC-re telepített kliensszoftver segítségével szolgál a kampány lebonyolítására. Ez az úgynevezett Gateway SMS program, amely erős szerverháttérrel biztosítja a kézbesítések nyomon követését, az ügyféloldali visszajelzések és értékesítési interakciók nyilvántartását és a statisztikai dokumentációk kezelését. A magyar online marketing szférában számos szolgáltató használ ilyen rendszert és kínál tömeges sms küldést ingyen próbalehetőséggel.

Sms marketing – Online marketing

Az Első Budapesti Mobilkommunikációs Centrum online képzést hirdet 2017-re középhaladó mobilmarketingeseknek a következő kurzusokban:

 • A mobiltelefon története, fejlődése, generációi
 • Egyidejű csoportos üzenetküldés – az SEO-marketing alapjai
 • A tömeges számban küldött sms szerepe az értékesítésben
 • A rövid szöveges üzenetekre épített telefonos kampány előnyei
 • Keresőmarketing eljárások:honlap optimalizálás, google-seo
 • Okostelefonon megjelenő hirdetés, reklámszöveg
 • Tartalom- és kereső-marketing – zöld linkmarketing honlap
 • Online indítható mobil üzenetküldő szolgáltatás az interneten
 • az online kommunikáció története, információcsere az interneten
 • A Gateway sms kampány felhasználási területei
 • Piackutatás, üzletpolitika. Mobilmarketing stratégia
 • Telefonos közvélemény kutatás és első tanulságai 2016-ban
 • online kommunikáció, tartalommarketing – honlap szöveg laptopra
 • releváns kontextus építésére van szükség
 • << szolgáltatási és értékesítési marketing honlapok optimalizálása

Első hely – Google top oldalak

Miért fontos az első hely a Google keresőben?

google-elso-hely

A honlaptartalom optimalizálása és a kreatív linképítés lehetővé teszi a weboldalak számára az első helyére kerülést a Google keresőben. Ismerkedj meg a keresőmarketing-eljárásokkal: leírások, tippek, fortélyok

 1. tény: a magyar weben az összes internetes keresésekből 96 % a Google részesedése.
 2. tény: a felhasználók 87 %-a az első találati oldalról választ terméket, szolgáltatót.
 3. tény: a keresők 91 %-a mindig rákattint az első helyen szereplő linkre.

E tények ismeretében kell-e hangsúlyozni, mekkora a jelentősége annak, ha egy weboldal TOP pozíciót szerez a keresőtalálati listán az organikus találatok közt. Mivel a szolgáltató szférában és a fogyasztói vásárlásban az online üzletek száma dinamikusan növekszik, az élmezőnybe kerülő honlapok mögött álló vállalkozások jelentős piaci előnyre tesznek szert a hátrább sorolt konkurensekkel szemben. Így hát elemi üzleti érdek fűződik az első oldalra, első helyre kerüléshez.

Ebben persze biztosra menni lehetetlen, mert a Google rangsorolási szempontja titkosak és folyton változnak, de:

az első helyre kerülés esélye növelhető a témáját illetően releváns tartalmú, keresőbarát honlap készítésével és jó minőségű, erős linkprofil építésével.

Ugyancsak hozzájárulhat a Google-helyezés javításához a legális keresőmarketing eljárások alkalmazása (tartalommarketing, PR-cikkek, közösségi marketing, tartalom- és linkmegosztások). Hogy pontosan mit jelentenek ezek a fogalmak (releváns tartalom, keresőbarát honlap, linkprofil, keresőmarketing…) az megtudható a felső menüben megadott linkek alatt nyíló webhelyeken. Ezen az összefoglaló weblapon jegyezzünk meg annyit, hogy:

azoknak a módszereknek az összességét, amellyel egy weboldal esélyét növeljük az első oldalon vagy első helyen való megjelenésre, keresőoptimalizálásnak (SEO) nevezzük, és ennek két fő ágazata a honlapoptimalizálás és a linképítés.

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy az első hely megszerzésére és megtartására senki nem adhat garanciát, de szakszerű és kitartó munkával elérhető, hogy az optimalizálás alá vett honlap pozíciói javuljanak. Ezt egyfelől a honlaptartalom alkalmassá, keresőbaráttá tételével lehet elérni, másfelől azzal, hogy értékes külső weboldalakról hivatkozunk a céloldalra. Mindkét folyamat igen komplex szemléletet követel és keresőszempontok, megfeleltetések tucatjainak figyelembevételével történik. Ehhez alapos szakmai ismeretekre, kreativitásra és az e téren szerzett gazdag tapasztalatra van szükség.

A SEO-szakértő pozícionálja első oldalra a honlapot

 • egyrészt ismeri a Google hivatalos dokumentumait, így a webmestereknek szóló ajánlásokat és a tartalomértékelésről készült leiratot,
 • másrészt figyeli a keresőcég belső embereinek a nyilatkozatait, blogbejegyzéseit,
 • harmadrészt a szakmai blogokból ismeri meg más szakemberek tapasztalatait, véleményét
 • mindezeket összeveti évek hosszú során szerzett saját tapasztalataival
 • végeredményben olyan tudásanyag birtokába kerül, amelyet hatékonyan és kreatívan alkalmazva jó eredményeket tud elérni a honlapok találati helyezésének a javításában.
google első hely - honlap optimalizálás

A Google a honlapoptimalizálást első helyre sorolással honorálja

SEO alapfogalmak – honlaptartalom optimalizálása

Honlapoptimalizálás:

Annak elérése, hogy:

 • a) a honlap keresőbarát legyen, azaz formai és tartalmi jegyei eleget tegyenek a Google elvárásrendszerének (ezek egy része ismert a webmesterek számára készült ajánlásokból, egy másik része kikövetkeztethető a fejlesztők, vezetők nyilatkozataiból; de ennél is fontosabb a saját tapasztalat);
 • b) annak elérése, hogy a honlap a lehető legnagyobb megfelelést, hitelességet, relevanciát mutassa az adott kulcsszavakra nézve.

A két pont alá összességében több tucatnyi kritérium sorolható, de az összes elvárásnak a gyakorlatban igen nehéz eleget tenni, ám az mindenképpen szükséges, hogy az elsődleges fontosságúak mindegyike, és a másodlagos fontosságúak közül is minél több érvényesüljön. Egyetlen honlapon általában 5-6 igen fontos és legalább ugyanennyi kevésbé fontos szempont érvényesítése már jó eredménynek számít, de keretként érdemes legalább 20-25 szempontot szem előtt tartani.

Ezzel együtt tudni kell, hogy a Google utóbbi időben érvényesített gyakorlatában

 • a SEO-szempontoknak való formális megfelelés vesztett jelentőségéből
 • ehelyett igen fontossá vált az egyedi, információgazdag és az adott témát illetően releváns tartalom megléte, továbbá egyre több hangsúly esik a felhasználói élményre, pontosan ugyan nem tudni, a Google vezetői mit értenek és algoritmusai mit hogyan értékelnek ezzel kapcsolatban, ám annyi bizonyos, hogy a weboldalakon jól érzékelhetően, átláthatóan kell megmutatni azt a „dolgot”, amely tárgyát képezi, és melynek kulcsszavaival jó pozíciókra pályázik
 • a főleg formai szempontokat nem mechanikusan kell érvényesíteni, hanem variációs kreativitással – el kell kerülni a nagyon mesterséges, nagyon céltudatos „steril” megoldásokat: ezeket a Google manipulációként értékeli és hátrasorolással büntetheti
 • ugyanakkor a nagyobb eltérések, a túlságosan szabad értelmezés csökkenti az egyes tényezők hatásosságát
 • tehát: a formai elvárások teljesítésében meg kell találni a jó középutat a még hatásos, de már nem merev megoldások között

Linképítés – linkprofil létrehozása:

A linképítés off-site munka: hivatkozói háttér, úgynevezett linkprofil létrehozása. Tudható, hogy a Googlealgoritmusok a honlapra való hivatkozások alapján is értékelik az adott website relevanciáját, kvalitásait, fontosságát. Egyáltalán nem mindegy, milyen külső webhelyekről érkeznek a backlink utalások, fontos ezek értéke, tamatikus illetékessége, fontos a szövegkörnyezet – és temészeten a link anchor szövege is. A kulcsszavas anchor text használata külön kis tudomány, ugyanis a töményen kulcsszavas linkek büntetést válthatnak ki, viszont ha nem használunk kulcsszavakat, akkor nem tudjuk éppen ezekkel a kifejezésekkel javítani a pozíciókat.

Keresőoptimalizálás (SEO) – keresőeszköz optimalizálás:

A keresőoptimalizálás nem más, mint a honlapoptimalizálás és a linképítés együttvéve, bár gyakran csak az első fogalomra értik. A SEO-záson alább is leginkább a honlap formai és tartalmi Google-megfeleltetése értendő. A kifejezés kissé félrevezető, mert nem a keresőt, hanem a weboldal optimalizáljuk, illetve megfelelő támogatói hivatkozás-hálózatot építünk számára.

Honlapegység, tartalmi relevancia

A weboldal legfontosabb információcelláinak a tartalma szerves egységet kell, hogy képezzen.

Jelesül ezeket a helyeket kell szerves tartalmi egységbe rendezni:

 1. domain (internetes cím, elérhetőség)
 2. title (a weblap neve, címe)
 3. description (a site leirása a forráskódban)
 4. keywords (a kulcsszavak felsorolása a forráskódban),
 5. az oldal látható szöveges tartalma

(ide sorhatók még: a képek attribútumai – pl. helyettesítő szöveg, buborékszöveg – a belső és külső linkekhez kapcsolódó szövegek – anchor text, title -, táblázatok stb.)

– ezeknek tehát kölcsönös tartalmi megfelelésben kell lenniük, szerves egységet kell képezniük. Nevezetesen:

 • egyfelől az első négy faktornak adekvát módon kell rámutatnia a teljes oldaltartalom lényegére,
 • másfelől egymással összhangban kell őket kialakítani,
 • harmadrészt magának az oldalszövegnek is adekvát módon kell tükröznie a névben, leírásban, keywords felsorolásban megadottakat.

A „munkamegosztás” az egyes elemek között:

 1. a domain egy-két szóban megragadja az oldal karakterét, lényegét
 2. a Title megadja az oldal nevét, amely a tartalom párszavas összefoglalása
 3. a description a domainben és címben megadott rövid utalást pontosabban kifejti kb. 150-160 karakterben
 4. a keywords meta-tag kiemeli a honlapra legjellemzőbb, legfontosabb szavakat
 5. a teljes szövegtartalom megfelelő részletességgel kifejti azt, amit az előző elemek röviden megneveztek.

A puszta szóegyezéseken túl ez nagyjából azt jelenti, hogy ezt öt elemet szerves egészként kell kezelni és kialakítani.

Az egyezések és eltérések, a jelentések és formaváltozatok összehangolt egybeszerkesztése rálátást, körültekintést, tapasztalatot igényel. A teljes összhang nem könnyen áll össze, de törekedni kell rá. Gyakran van szükség menet közben javításokra: ha bővítjük a szöveget, változtatni kellhet az első három elembe is valamit, ha a névben, leíráson változtatunk, ennek utána kell mennünk a főszövegben, stb. A munka során csiszolódik egybe a dolog.

Tehát: amikor majd új szövegek kerülnek a főoldalra, a szövegíró szeme előtt lebegjen a meta-tagek tartalma, amikor a kulcsszavakat és a leírást begépeli a megfelelő helyre: legyen a fejében, mi szerepel az oldalon. A tiszta szóegyezéseket persze könnyű ellenőrizni, de itt többről van szó: egyszerre fogalmi és formai harmóniáról. A lassan mesterséges intelligenciaként működő Google-algoritmusok okosabbak, mint sejtenénk! Leleplezik a szövegmanipulációt.

releváns tartalom - Google első helyezés

A Google első helyezés eléréséhez releváns tartalom szükséges. SEO

Ennél bonyolultabb feladat a tartalmi relevancia mellett a kulcsszavas relevancia biztosítása: ennek hiányában a weboldalnak nincs reális esélye a jó Google-szereplésre.

 • Első helyre kerülés
 • Google első oldal

GOOGLE TOP WEBLAPOK – ELSŐ HELY, ELSŐ OLDAL

Az Első hely mint optimalizációs cél. A keresőtalálatok közt a top 10 jelentősége óriási. Első oldal a Google keresőben: kereső-találat, organikus helyezés. A releváns tartalom és a keresőbarát weboldal a siker zálóga, ezt célozza a honlap optimalizálás. Ehhez járul a keresőmarketing számos eljárása, így a linképítés és a közösségi marketing.

Google első hely

A keresőben a TOP 10 kulcsszavas találat közé kerülni csak intenzív és hosszú távú SEO-tevékenységgel lehetséges. Ezek:

 • a honlap optimalizálás
 • és a linkprofil építés

A kiegészítő keresőmarketing eljárások közül érdemes kiemelni az AdWords hirdetéseket (ezek eredményessége a normál kulcsszavas találati helyezések javulását is magával hozhatja) és a közösségi marketinget. A cél minden esetben: a Google első helyezés elérése az organikus találatok között. A weboldal optimalizálás során az első pont a keresőbarát honlap készítése, amelyre az adott témában releváns tartalom kell hogy kerüljön. Hogyan: első helyre kerülés a Google-ban.

Kulcsszavak kereséshez: webtartalom, keresőmotor optimalizálás, első helyre kerülés, seo, keresőbarát weboldal, tartalom marketing, weblap, organikus találat, releváns tartalom a honlapon – top helyezés, top10 pozíció találat.


Balla D. Károly Google SEO-marketing weboldala. SEM portál. Honlapoptimalizálás és keresőmarketing, Google helyezés javítása. Első hely a Google keresőben ilyen további kulcsszavakkal, piréz irodalom, keresőoptimalizálás blog, hangos könyv letöltés, mi az őstörténeti Arvisura. Teljesítmény és áramerősség számítás: watt, emper, volt. Mi a szemantikus web? Miért fontos a relevancia?

SEO 2018: Laptop szerviz és Terasz beépítés

Folytatódnak az optimalizációs helyezés javító programok a notebook márkák és alkatrészek neveivel, valamint a télikert gyártás – teraszbeépítés témakörben.

Google első hely – Első hely a keresőben. Google TOP 10 honlapok. Releváns tartalom optimalizálás, keresőbarát weboldal, kreatív linképtés ára, keresőmarketing és tartalommarketing tippek